U HRUPJELAMA I DALJE ALIJINA ULICA


U HRUPJELAMA I DALJE ALIJINA ULICA


Table prijeratnih ulica u Trebinju još nisu zamijenjene u pojedinim naseljima, pa su u trebinjskom naselju Hrupjela na pojedinim kućama još ostale table na nazivom ulice Alije Ćerimagića.


Kada smo vidjeli da komšije skidaju stare table sa nazivim ulice, i mi smo skinuli onu sa   naše kuće i većinom su to sami vlasnici kuća radili, jer smo imali i neprijatnosti od prolaznika koji su negodovali što se naša ulica naziva Alijinom, a u Sarajevu, ne da su promijenjene ulice koje iole asociraju na srpske, nego su i zelene boje. Tako su negodovale izbjeglice iz Sarajeva i ostali koji su napuštali u ratu svoje domove i mi im se ne čudimo, iako nama table nisu smetale i mi bi ih ostavili da ih skidaju oni koji su ih i postavljali, da nije bilo drugačijih okolnosti“, kažu mještani ulice Alije Ćerimagića.


Jedna od stanarki ove ulice kaže da ni njoj lično ne smeta stari naziv ulice, ali je njena porodica još u ratu, samoinicijativno, iz straha od pijanih rezervista koji su im i prijetili zbog naziva ulice, skinula tablu sa svoje kuće, iako je na nekim kućama ostao takav natpis.


Mještani “Alijine” ulice koja je kasnije preimenovana u “Ustaničku” kažu da na početku i na kraju ulice imaju table sa novim natpisima, ali su se slova sa njih, ubrzo nakon postavljanja, izbrisala, tako da je ulica ipak ostala “Alijina” i tako je i danas zovu.


To će se, sudeći po najavama nadležnog Odjeljenja za stambeno komunalne poslove, uskoro ipak promijeniti, jer je planirana zamjena table i, kako tvrde odgovorni iz ovog  odjeljenja, slova se ne bi trebala brisati…


SARANSAK