Trebinje obasjano svjetlošću badnjaka


Trebinje obasjano svjetlošću badnjaka


Večernjim bogosluženjima, nalaganjem badnjaka i narodnim veseljem širom Trebinja i Hercegovine večeras je proslavljeno Badnje veče, uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića.


Po tradiciji u Trebinju je najsvečanije bilo na Trgu slobode, gdje je nakon prazničnog večernjeg u sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg nalagan badnjak, uz prigodan kulturnoumjetnički program i praznične poruke predstavnika Grada i crkvene opštine.


Čestitajući praznik, starješina trebinjskog sabornog hrama Mladen Žulović poručio je vjernicima okupljenim oko „plamena vitlejemske pećine“ da u ovoj prazničnoj večeri slavimo Boga koji je radi našeg spasenja izašao iz svog božanskog postojanja, došao među nas i postao čovjek.


„A postao je čovjek da bi nas učinio da budemo kao i On – sveti, da budemo bogovi po blagodati njegovoj. Poput ove vatre koja nas grije u ovoj hladnoj noći, tako se molimo Bogu Tvorcu da ugrije naša srca, da izlije svoj blagoslov i blagodat na naše porodice, u naše domove i na sve nas“, poručio je otac Mladen.


Kao što na mir među ljudima poziva i pjesma pastira u noći rađanja Bogomladenca – tako i mi, poručio je otac Mladen, moramo da činimo koliko je do nas – da bude mir među nama.


„To najprije želim da poručim onima koji vode ovaj narod, političarima koji su pozicija i opozicija, da drže do mira koliko je u njihovoj moći, da ne bude više onoga što se, nažalost, događa – a to je da smo jako zavađeni među sobom. Želim da novu godinu započnemo sa mirom, ljubavlju i da tako budemo oni koji ispunjavamo Jevanđelje“, poručio je otac Mladen.


Čestitajući sugrađanima Badnje veče, vršilac dužnosti gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić rekao je da svjetlost badnjaka pokreće ono najbolje u našim dušama, pa se i večeras u Trebinju osjećaju Božija riječ i nebeski naum – da se kao ljudi u svojoj ljudskoj prirodi uzdignemo do svoga duhovnog maksimuma i izgradimo zajednicu koja će biti srećna i blagoslevena.


On je istakao da se gradska administrativna služba trudi da pomogne koliko može – da svi oni koji su prošli kroz jedno teško vrijeme konačno dođu do najboljih odgovora za sebe i svoje porodica.


„Da sve vaše brige i nesanice otjeraju naši zajednički novi projekti, koji donose, ne samo nadu, nego i više radnih mjesta. Pokrenuli smo mnogo stvari u materijalnom sektoru, ali sve je to nedovoljno ako te stvarne promjene ne prate i promjene u ljudskom duhu“, kazao je Ćurić.


On je poželio da svi ostanemo dovoljno smjeli, složni i spremni da podno Leotara napravimo grad u kome žive zadovoljni i srećni ljudi.


„Želim da budete složniji i jedinstveniji i da se uključite u sve one tokove koji donose dobro našem Trebinju. Mjesta ima za sve i niko nije suvišan. Ključ od gradske administracije je u vašim rukama i takođe i sudbina našeg grada, koji po opštim ocjenama ima najdinamičniju stopu rasta u Srpskoj i to nije došlo slučajno. To je djelo svih nas“, poručio je Ćurić čestitajući sugrađanima sutrašnji praznik uz tradicionalni pozdrav „Mir Božiji, Hristos se rodi“.


U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su folklorni ansambl Gradskog KUD-a „Alat Svislajon“ i pjevačka grupa „Nagorkinje“.


U ponoć božićnu liturgiju u sabornom hramu u Trebinju služiće sveštenstvo hrama, a ujutro od 6 časova episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.


RT