POČEO TEOLOŠKI SIMPOZIJUM: Teolozi i akademici o svakodnevnim pitanjima naših života


POČEO TEOLOŠKI SIMPOZIJUM: Teolozi i akademici o svakodnevnim pitanjima naših života


U Trebinju je danas počeo simpozijum “Teologija u javnoj sferi”, koji je okupio eminentne teologe i naučne radnike, koji će do nedjelje, u više sesija, govoriti o životnim pitanjima i načinima njihovog rješavanja koje nudi teologija.


Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije rekao je na otvaranju skupa da mu je prvi utisak, kada je prije skoro dvije decenije došao u Hercegovinu, bila sloboda duha ove zemlje i sloboda u crkvenom životu.


– Drago mi je što smo ponovo okupljeni , da u slobodi, radosti i ljubavi  susreta naučimo ponovo  nešto novo – istakao je vladika Dimitrije.


Direktor Sekratarijata za vjere RS Dragan Davidović je naveo da su ovakvi skupovi do sada otvorili pedestak velikih pitanja iz teologije, ali i graničnih pitanja između teologije i javne sfere.


– Ako se otvori veliki broj pitanja u ovom društvu onda je upitno zašto tako krupna pitanja ne dobijaju dubinski odgovor u institucijama sistema, na univerzitetima, nevladinom sektoru, medijima, crkvama. Ovi skupovi su izvukli neka pitanja i stavili ih javnosti na razmatranje. Nakon toga se postavlja pitanje – da li smo kao društvo zapušteni da bi to prihvatili ili racionalno pokušavamo da pobjegnemo od toga i ostavimo ih ponovo ispod tepiha – istakao je on.


Davidović je dodao da se sva pitanja na ovim skupovima jasno otvaraju i da se javnosti i onima koji žele da ih dalje istražuju nudi pomoć, da bi se ušlo u neka  nova poglavlja i vrijednosti.


Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić je rekao da se stiče utisak da simpozijum najdirektnije tretira životna pitanja i probleme sa kojima se tone u san i budi.


– Ovogodišnje teme govore da imamo dovoljno i volje i snage da otvorimo sva pitanja, a posebno najbolnija, koja bi u svakodnevnom životu željeli da zaobiđemo – istakao je Ćurić.


On je dodao da se nada da će se otvarajući nova pitanja i kroz egzatnu raspravu o njima doći do rješenja na koja se dugo čeka.


– S ovog društva i ove državne zajednice konačno se moraju skinuti blokade, lavlje kandže zbog kojih ne možemo s mjesta i često se osjećamo kao plijen, pa nam umni odgovori nikada nisu bili potrebniji – istakao je Ćurić.


Predsjednik Centra za filozofiju i teologiju Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske Vladan Perišić je naveo da  se skupom iz godine u godinu želi doprijenijeti stvaranju atmosfere slobodnog dijaloga.


– Crkva ne postoji da bi „popovala“ o stvarima o kojima se ne razumije, nego da učeći o tim stvarima od onih koji o tome malo više znaju stavara odnos uzajamnog pomirenja, da bi, u trenuticima traganja za egzistencijalnim osloncem mogla uputiti riječ o tome. To i jeste njena svrha – smisao ljudske egzistencije u svijetu i kome taj smisao sve više izmiče.- naveo je on.


Teološkom simpozijujumu prisustvuje i episkom frankfurtski i cijele Njemačke Grigorije, te predstavnici islamske zajednice i katoličke crkve, kao i javnog, političkog i kulturnog života Trebinja i regiona.


 


 


 


RT

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?