POTPISAN UGOVOR ZA GRADNJU DUHOVNOG CENTRA MRKONJIĆI


POTPISAN UGOVOR ZA GRADNJU DUHOVNOG CENTRA MRKONJIĆI


Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić potpisao je sa Milivojem Šakotićem, predstavnikom građevinskog preduzeća “Siga” Trebinje, Ugovor o početku gradnje Duhovnog pravoslavnog centra u Mrkonjićima, rodnom selu Svetog  Vasilije, a projekat sa dva lota je vrijedan 2 miliona i 130 hiljada maraka bez PDV-a.


“U prvom lotu je zamišljeno da se odradi kompleks oko manastira, a drugi lot će obuhvatiti vidikovac iznad manastira”, kazao je Ćurić nakon potpisivanja, pojasnivši da radovi oko kompleksa podrazumijevaju izradu svega neophodnog za potrebe sveštenstva, dok će vidikovac služiti za razne prezentacije, izložbe, kulturno-umjetnički program u organizaciji manastira.


Za projekat je Vlada Republike Srbije izdvojila 400.000 eura i taj novac je već na računu, dok će ostatak sredstava, u skladu sa dinamikom izvođenja radova, obezbijediti Vlada Republike Srpske i Grad Trebinje. 


“Dovršetak ovog ugovora, koji je planiran da se realizuje za 500 dana od dana ulaska izvođača u posao, a to će biti uskoro, neće značiti i konačni dovršetak poslova na kompleksu Mrkonjići, jer će se kasnije nastaviti i druga faza sa velikim parkingom i konakom”, dodao je gradonačelnik Ćurić.


Marko Rikalo načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja je pojasnio da će prosotr oko crkve Svetoga Vasilija biti manastirski kompleks i služiti za redovno obavljanje bogosluženja i drugih poslova manastira sa monaškim kelijama i vladičanskom sobom, dok će vidikovac biti predviđen hodočasnicima i posjetiocima.


Projekat je urađen zajedno sa Eparhijom zahumsko hercegovačkom i  mještanima Mrkonjića koji će dati i dio privatnih parcela, a pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika RS…

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?