Trebinje treći put mjesto susreta srpskih filozofa: Ovogodišnja tema „NACIJA I PROBLEM IDENTITETA“


U Trebinju je večeras počeo 3. Srpski filozofski simpozijum - SOFOS, u organizaciji Srpskog filozofskog društva, a pod pokroviteljstvom Grada Trebinja, a tema ovogodišnjeg skupa je „Nacija i problem identiteta“.


Prema riječima prof. dr Aleksandra Lukića, predsjednika programskog i naučnog odbora Srpskog filozofskog simpozijuma - Trebinje, kao domaćin SOFOS-a, već tradicionalno postaje mjesto susreta filozofa srpskog kulturnog prostora.


„Glavna poruka našeg skupa jeste upravo - afirmacija jedinstva srpskog kulturog prostora“, istakao je Lukić.


On je kazao da će ove godine simpozijum okupiti 35 učesnika - iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, a kao „on lajn“ gosti među izlagačima biće i filozofi iz Rusije i Grčke.


„Ono što je važno jeste da se broj učesnika iz godine u godinu povećava i da sve više filozofa želi da bude dio skupa u Trebinju, što je znak da je simpozijum na neki način već obezbijedio svoje mjesto u srpskoj kulturi. Teme koje obrađuje su svakako važne za filozofiju - ali jednako značajne i za naciju, državu, društvo i kulturu uopšte“, kazao je Lukić.


On je dodao da će kao trajna vrijednost i svojevrsna zadužbina filozofskih susreta u Trebinju - biti zbornik prezentovanih radova, kakav je već štampan sa prošlogodišnjeg skupa i biće predstavljen tokom ovogodišnjeg simpozijuma.


Za zamjenicu gradonačelnika Trebinja Slađanu Skočajić, Trebinje je imalo veliku sreću i čast da bude domaćin skupa ovakvog formata.


„Ovogodišnja tema – 'Nacija i problem identiteta', kao i prethodne dvije, govori u prilog činjenici da smo ugostili vrlo ozbiljnu grupu naučnika koji se bave brižljivo odabranim i aktuelnim temama za nas i duhovnih prostor iz kojeg dolaze“, poručila je Skočajić.


Ona je podsjetila da je prvi simpozijum održan 2018. godine na temu „Filozofija i sloboda“, dok je tema narednog bila je „Šta je granica?“.


Simpozijum, koji se održava u Muzeju Hercegovine, trajaće do 28. juna, svi učesnici imaće priliku da predstave svoja viđenja zadate teme, a na kraju je planirana generalna debata.


rt


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?