AGRARNI FOND: OVE GODINE DO 40% VIŠE ZASIJANIH POVRŠINA


Kriza izazvana pandemijom virusa korona  je dodatno ubrzala proces oživljavanja parcela i sadnje osnovnih povrtnih sorti, jer nam je cilj bio da građani budu obezbijeđeni osnovnim životnim namirnicama.  Ovog proljeća, zbog akcije sijanja usljed korona krize, procjenjujemo da će 30 ili 40% biti više zasijanih površine, jer se narod okrenuo agraru. Orale su se njive koje nisu obrađivane nekoliko decenija ili nisu nikako, kazao je za RT Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda grada Trebinja.


Dutina je istakao da je Agrarni fond i ove godine nastavio sa realizacijom onih programa koje su radili i prethodnih godina, ali sa nekim redukovanim mogućnostima rada .


„Na početku pandemije raspisali smo javni poziv za sve poljoprivredne  prizvođače iz gradskim mjesnih zajednica,  Oko 750 sjemenskih paketa je do sada podijeljeno u gradu, a Ministarstvo poljoprivrede RS je takođe Gradu Trebinju dodijelilo 206 sjemenskih paketa, koje su dobili ljudi koji su imali uslove za sijanje. Ako dobije paket određenog sjemenskog materijala, nije mogao dobiti drugi. Podijelili smo za 150 korisnika rasada koliko je njima bilo potrebno, a do sada je inače podijeljeno 11.000 sadnica. Rapisali smo i javni poziv za kooperantsku proizvodnju gdje smo sa 18 korisnika potpisali ugovore o otkupu proizvoda. Mi smo njima obezbijedili sjeme krompira, a oni će nama da prodaju po ugovorenioj cijeni određene količine koje su definisane ugovorima, tako da smo već počeli da realizujemo taj program i već smo završili posao sa 6 proizvođača“, rekao je on.


Ono što je bila velika akcija Agrarnog fonda u prethodnom periodu je da su parcelu od 30 hektara u Mokrom polju razorali i zasadili krompir, luk, grašak, boraniju i nešto žita, tako da je to sada najveće poljoprivredno dobro u istočnoj Hercegovini koje je vlasništvo opštine ili neke institucije.


„Jedan dio plodova sa te parcele plasiramo u lance marketa sa kojima imamo saradnju kroz otkupne stanice. To je naš cilj podsticanja kupovine domaćeg, a drugi dio podijelićemo besplatno socijalno ugroženim kategorijama na teritoriji grada“, ističe Dutina.


Naša je želja da pomognemo svakom onom ko želi da radi, naveo je Dutina  i istakao da su se okrenulli porodicama koji žele da rade i da ih pomažu na svaki način.


„Odmah smo, po izbijanju pandemije, preuzeli preventivne mjere da ne bude problema u snabdijevanju robom. Jedna od prvih preporuka Grada je bila da se sve poljoprivredne površine koje su u gradu stave na raspolaganje onom ko želi da radi. Odmah smo raspisali javni poziv građanima koji nemaju svoju zemlju, a žele da obrađuju, da im dodijelimo parcele od 500 do 1.000 m2, na zakup, bez plaćanja naknada do kraja sjetvene sezone. Kada se podigne ljetina, onda će se to zemljište vratiti Gradu Trebinju. Imali smo 42 korisnika na javnom pozivu i nisu svi zasadili površine, otprilike oko 80% njih, i napravili su svoje baštice sa kulturama koje svaka porodica troši svakodnevno - krompir, luk, parađza, paprilka, paradajz...Nama je cilj bio da svako sebi obezbijedi određenu količinu hrane u toku godine, jer ne možemo predvijeti da li će biti nestašice, kako će se odvijati lanci nabdijevanja u marketima, šta ako nestane određene robe“, istakao je Dutina.


Direktor Agrarnog fonda se zahvalio gradskoj upravi Trebinja, posebno gradonačelniku Mirku Ćuriću, jer bez njihove podrške mnogi od ovih projekata ne bi bili realizovani.


rt

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?