UMJESTO TREBINJSKOG ZBORA NA UBLIMA LITURGIJA I CVIJEĆE - DA SE NE ZABORAVI


Danas je, umjesto višedecenijskog velikog narodnog sabora na Zubačkim Ublima kod Trebinja, služena samo sveta liturgija u crkvi Svetog despota Stefana, gdje su predstavnici gradskih vlasti i mještana sa sveštenstvom prelomili slavski kolač, nakon čega je položeno cvijeće na spomenik Vojvodi Luki Vukaloviću.


„Bez obzira na aktuelnu situaciju, mi smo se okupili kod ovog hrama, vjerujući da se ni u jednoj, pa ni u ovoj našoj crkvi nećemo zaraziti, ali sabor nismo održali, kako bi se ipak pridržavali propisanih mjera, a, nadam se, naoružani i strpljenjem, kako nam je i danas propovijedio otac Isaije na ovoj liturgiji“, rekao je gradonačelnik Mirko Ćurić.


On je rekao da ga raduje činjenica što je, i pored epidemiološke situacije, na liturgiju ipak došao neznatan broj stanovnika Crne Gore, koji su ranije sa Hercegovcima  ovdje dolazili autubusima i ostajali po tri dana, ali izrazio i nadu da ova tradicija neće biti prekinuta.


„Važno je da smo ipak okupljeni i da ne zaboravljamo ništa što se u prošlosti dešavalo na ponos i Hercegovaca i Crnogoraca, jer su to tekovine za koje su nam se i očevi i djedovi borili, a mi ćemo ih prenositi svojoj djeci“, kazao je Ćurić, naročito ističuću ponos zbog stvaranja Republike Srpske, za koju su se sa ovdašnjim Srbima borili i brojni Crnogorci.


Poželjevši da generacije koje nisu ratovale  i ne dočekaju da im se to desi, ali da se za Republiku Srpsku mogu i moraju boriti na drugi način, ostajući jedinstveni, gradeći uvijek nešto novo i ostajući u svojoj otadžbini.  


Delegacija Grada Trebinja je ovom prilikom posjetila i renovirani Planinarski dom na Ublima, koji je, kako je kazao Ćurić, još jedan primjer kako mladi i kreativni ljudi stvaraju, a kojim je Gradska uprava pomogla koliko je mogla.


„Mi smo prije četiri godine dali ovaj objekat na upravljanje Planinarskom društvu „Vučji zub“, što se ispotavilo najboljom odlukom, jer su planinari postupili kao pravi domaćini i već ovu sezonu je dom otvorio vrata svim Trebinjcima koji žele otići u prirodu, ali i onim koji dolaze u Trebinje“, kazao je Ćurić, napomenuvši da je Grad Trebinje planirao u budžetu za ovu godinu novac za čatrnju sa vodom za ovaj objekat, ali slijedi i niz drugih projekata za koje su aplicirali.


Igor Škero, predsjednik Planinarskog društva „Vučji zub“ je pojasnio da je za sada osposobljeno prizemlje Doma, ali se na jesen nastavljaju radovi i za osposobljavanja smještajnih kapaciteta i drugi projekti


 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?