MUZEJ HERCEGOVINE: Otvorena izložba radova Mirjane Maoduš posvećena Jovanu Dučiću


 Muzeju Hercegovine Trebinje večeras je svečano otvorena izložba radova akademske slikarke Mirjane Mire Maoduš.


Izložba nosi naziv „Žitije - U čast Jovanu Dučiću“, a predstavljena je publici u Trebinju kao rezultat dugogodišnje saradnje dve institucije kulture - Galerije `73 iz Beograda i Muzeja Hercegovine.


Izložba, koju je posvetila pesniku Jovanu Dučiću i njegovom milom Trebinju, prvo je predstavljanje radova umjetnice, koja živi na relaciji Pariz - Beograd - Tokio, ovdašnjoj publici.


"Jovan Dučić i ja se družimo od školskih dana i tada smo trebali pjesme znati napamet. Ponovo kad sam uzela Dučića u ruke osjetila sam neku dubinu za koju ranije nisam znala. On ima Njegoševu dubinu u svojoj poeziji, filozofiji naročito posljednji period. Ne mogu vam reći zašto je jedna slika plava, a druga crvena. Za svaki stih sam bojom dala svoje mišljenje, moj osjećaj prema tom stihu, pjesmi", kazala je Maoduš.


Prema riječima Mirele Pudar, direktorke Galerije `73 djela Mirjane Mire Maoduš inspirisana su ćiriličnim pismom poznata su u cijelom svetu, a naša umjetnica svjetskog glasa čest je gost najvećih svjetskih galerija - od Pariza do Tokija.


„Ono što je zajedničko i inspiracija umjetnice, jeste da putevi i države gdje je Dučić imao svoju službu kao diplomata, Mira je obišla kroz školovanje i upravo joj je Dučić bio inspiracija, jer je bio misionar naše diplomatije i veliki pjesnik, a Mira je misionar ćirilice“, navela je Pudar.


Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine je istakla da je umjetnica Mira Maoduš naslikala riječi koje su povećene pjesmama, slikama Jovana Dučića.


Otvarajući izložbu, Zoran Milošević, načelnik odjeljenja za društvene djelatnosti je rekao da je ovaj projekat realizovan u okviru manifestacije „Trebinjsko kulturno ljeto 2020“, uz podršku Gradske uprave Trebinja i Gradske opštine Čukarica.


Izložba će biti dostupna posjetiocima muzeja do 17. avgusta.


 


 


rt


 


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?