MINISTAR KOŠARAC TRAŽIT ĆE 90-DNEVNU ZABRANU UVOZA GROŽDA U BIH


Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac zatražit će tromjesečnu zabranu uvoza grožđa kako bi se spriječile zloupotrebe s uvozom grožđa za proizvodnju vina i na taj način pomoglo domaćim vinarima, čije zalihe zbog koronavirusa iznose 20 milijuna litara. 


Nakon susreta s predstavnicima vinara pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH u Mostaru, ministar Košarac je najavio da će u Vijeću ministara BiH inicirati uvođenje 90-dnevne zabrane uvoza grožđa. 


"Procjene govore da u BiH danas ima preko 20 milijuna litara vina te da će zbog rodne godine vinari imati značajne viškove grožđa. S druge strane smanjena je potrošnja u zemlji i izvoz zbog čega će rasti zalihe vina", rekao je Košarac. 


Predstavnici vinara upozorili su kako se u BiH pod lažnim tarifnim brojem uvozi vinsko grožđe čime se krši zakon. 


Vlasnik Podruma Andrija Miro Ćorić istaknuo je kako ovo nije problem samo vinara nego i kooperanata. "Situacija je jako teška. U istoriji se ovo nije dogodilo. Trgovalo se i kad su ratovi bili, a sada je Covid sve zatamnio", rekao je Ćorić, a prenosi hina. Direktor Hercegovinavina Veselko Čule pojasnio je kako sve države, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, Francusku zabranjuju uvoz vinskoga grožđa, dok se u BiH događa zlopotreba s uvozom uglavnom toga grožđa iz Makedonije. 


"Ovdje se radi o očitoj zlopotrebi sistema gdje je inače zabranjen uvoz vinskog grožđa. Ne samo kod nas nego u svim zemljama. Ministarstvo spoljne trgovine ima pravo donijeti tu mjeru u sklopu CEFTA-e", rekao je Čule za medije.


agencije


 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?