U Trebinju počeo francusko-njemački kino-karavan


Projekcijom francuskog filma "Kao dječaci" u trebinjskom Kulturnom centru je započeo "Bioskopski karavan", francusko-njemački koprodukcijski projekat, kome su, osim gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića, prisustvovali i ambasador Njemačke u BiH Margaret Marija Ueber i Žan-Kristof Tabuj, direktor Francuskog instituta i savjetnik za kulturu u Ambasadi Francuske u BiH.


Dobrodošlicu ovog karavana izrazio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, podvukavši da u gradu kulture ni pandemija ne smije zatvoriti vrata kulturi, niti dragim prijateljima i ljudima dobre volje.


"Grad Trebinje, njegovi radnici u kulturi, njegovi umjetnici se u posebnim okolnostima trude da, zajedno sa svojim gostima osvijetle puteve ka jugu, puteve koje vode u naše Trebinje, a ova veče to i potvrđuje", istakao je gradonačelnik Ćurić.


Cilj projekta, u kome je prikazan i jedan njemački film "Mračni svijet", jeste da pokaže kako nekada dvije neprijateljske zemlje, Njemačka i Francuska, sada mogu da sarađuju, ne samo na ekonomskom planu, nego i kultura, kako je istaknuto, može biti tačka spajanja.


"Karavan putuje kroz 20 gradova u BiH, prikazujući francuske i njemačke filmove, a do sada je bio u devat gradova, jer nosimo poruku da svi možemo biti prijatelji i sarađivati kao i naše dvije zemlje koje su dugo bile neprijatelji", kazala je na otvaranju ambasador Ueber.


Ona je navela da, uz praćenje svih mjera sigurnosti u sprečavanju širenja virusa korona, pokušavaju okončati ovaj projekat i to na način da što više gledalaca bude na predstavama.


Direktor francuskog instituta u BiH Žan-Kristof Tabuj je napomenuo da je ovo samo nastavak saradnje s Trebinjem, za koje se zna da je drugi grad u BiH po broju učenika koji uče francuski jezik, pa je Francuskoj ovaj grad zbog toga i vrlo važan.


"U sklopu kulturne saradnje imamo u planu osnivanje jednog dvojezičnog odjeljenja u vašoj gimnaziji, što bi bilo prvo dvojezično odjeljenje u Republici Srpskoj, kojoj, zajedno sa drugim gradovima, i ovim karavanom želimo približiti naš jezik i našu kulturu, kao i njemačku kulturu i saradnju s njima", istakao je Tabuj. 


Filmski karavan, koji je zamišljen da se u 20 gradova BiH prikazuju različiti njemački i francuski filmovi, svoj put je započeo u Sarajevu, a do sada je gostovao u gradovima poput Banjaluke, Prijedora, Doboja, Bihaća, Maglaja, Mostara, Gradiške, a završavaju sa Bijeljinom i Bugojnom.


nn

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?