MEĐUNARODNI DAN BEZ AUTOMOBILA U TREBINJU


I DIREKTORI NA BICIKLIMA


Promotivnom vožnjom bicikala javnih i društvenih radnika, ali i sportista i običnih građana, kao i djece iz gradskih vrtića, u Trebinju je, na glavnim gradskim ulicama, 


obilježen „Dan bez automobila“, s ciljem podizanje svijesti javnosti o opasnosti od prevelikog zagađenja životne sredine, kao i promovisanje ekološkog i zdravog načina života.


Biciklističku kolonu kroz Trebinje predvodila su dvojica direktora gradskih javnih ustanova, “Centra za informisanje i obrazovanje” i “Ekologija i bezbjednost”, Manojlo Ćuk i Stevan Bekan.


“U svim godišnjim dobima, samo ako ne pada kiša ili snijeg, ja već dvije godine na posao dolazim biciklom, najprije iz razloga što smatram da mi je to puno zdravije, ali i sam ne zagađujem okolinu, ali, sa druge strane, ne plaćam parking, niti ga zauzimam svima onim kojim je neophodniji, a naročito turistima, već bicikl ostavljam na parking za bicikle koji mi je u neposrednoj blizini radnog mjesta”, kaže Manojlo Ćuk, direktor Centra za informisanje i obrazovanje.


Direktor JU “Ekologija i bezbjednost” Stevan Bekan kaže da i sam koristi svaki trenutak za bicikliranje i dodaje da se Grad Trebinje priključio ostalim gradovima širom svijeta koji obilježavaju ovaj dan kako bi ukazali na značaj zdrave životne sredine.


„Naš cijlje je bio da u Trebinju, gdje ima oko 12.500 motorizovanih prevoznih sredstava, ukažemo na mogućnosti korištenja alternativnih načina prevoza, kakvi su bicikli, jer svi mi možemo barem donekle promijeniti svoje navike i što manje se voziti automobilom”, kazao je Bekan, podsjetivši da će gradska uprava i u narednom periodu ulagati dodatne napore na uređenju biciklističkih staza i parking za bicikle.


U rekreativnoj vožnji gradom učestvovali su i članovi Biciklčističke sekcije udruženja “Vučji zub” i Biciklističkog kluba "Leotar", čime su dali doprinos obilježavanju ovog dana.


Spasoje Rosandić, predsjednik Biciklističkog kluba “Leotar” je napomenuo da njihovi članovi na promociji bicikliranja rade svakodnevno, trudeći se da obezbijede što više prostora za vožnju bicikla u gradu. 


“Za posljednje tri godine, koliko zvanično postoji naš klub, trudimo se da, zajedno sa Gradskom upravom, obezbijedimo što više prostora u gradu za kretanje biciklima, obilježavamo biciklističke staze, u gradu su urađena i nekolika biciklistička postolja, radi se na uređenju novih prigradskih biciklističkih staza, kao i na obilježavanju horizontalne  i vertikalne signalizacije za kretanje biciklima”, kazao je Rosandić.


Svoj doprinos obilježavanju Dana bez automobila u Trebinju dali su i najmlađi Trebinjci koji su šetali, provozali se rolerima i trotinetima gradom i tako ukazali na značaj zdravog načina života…


 


nn


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?