POKRADENA CRKVA U TREBINJSKOM NASELJU ALEKSINA MEĐA: VEĆA OD MATERIJALNE JE ŠTETA U DUŠAMA MJEŠTANA


Hronika | 07.10.2020

Crkva Svetoga Pantelejmona u trebinjskom prigradskom naselju Aleksina Međa, opljačkana je u noći između utorka i srijede, a iz crkve je ukradeno više od 600 maraka.


Mještani Aleksine Međe su prijavili policiji da su provaljena vrata na crkvi i ostali zaprepašteni kada su vidjeli da je počinilac uspio razbiti bravu na metalnim ulaznim vratima crkve, a onda razvalio i brave na tri kase iz kojih je ukrao novac. 


Samo u jednoj, najvećoj kasi, bilo je, kažu, oko 600 maraka priloga, jer je u nedelju bila služba, pa je bilo dosta priloga vjernika, dok je nešto novca bilo i u dvije manje kase.


Slučaj je policiji prijavljen u 10 časova, nakon čega su odmah na lice mjesta došli pripadnici Policijske stanice Trebinje i obavili uviđaj, saopštivši da se za sada traga za nepoznatim počiniocima. 


Lazar Prcović, predsjednik Crkvenog odbora, kaže da je sve, u stvari, primijetio crkvenjak u srijedu ujutro oko 9 časova i odmah ga pozvao da dođe, a onda su nazvali policiju.


„Razvaljeni su i prozori i vrata, jer je lopov očigledno najprije pokušao ući na manje prozore sa strane, ali su ga onemogućile rešetke, pa je onda razvalio bravu na vratima, iako su vrata metalna i na njima zavarena metalna brava, čime nama nije nanesena tolika materijalna šteta, kolika je šteta u dušama mještana“, kazao je Prcović.


Zaprepašten je, dodaje, da se neko uopšte usudio provaliti u bogomolju, iz koje nije ukradeno ništa osim novaca, iako su pomjerane sve crkvene stvari i ikone urađene na drvetu, ali one srećom nisu polomljene.


Iako su iz medija ranije informisani da je u trebinjskim selima bilo pljački crkava u prethodnim godinama, mještani Aleksine Međe su, kako kažu, vjerovali da se to neće desiti njima, jer je u pitanju dosta naseljeno mjesto i da bi se lopovi bojali da ih neko ne primijeti.


Bilo je, kažu, u njihovom naselju i ranije krađa, ali su pljačkani uglavnom ugostiteljski objekti, ali crkvu niko do sada  nije dirao, što im je unijelo dodatni nemir.