UČENICI CENTRA SREDNJIH ŠKOLA DALI DOPRINOS „DUČIĆEVIM VEČERIMA POEZIJE“


Kultura | 01.11.2019

UČENICI CENTRA SREDNJIH ŠKOLA DALI DOPRINOS „DUČIĆEVIM VEČERIMA POEZIJE“


Da Jovan Dučić u Trebinju nije samo Gimnazija koja nosi njegovo ime, ili biblioteka u okviru koje je pjesnikov legat, ili pak Dučićeve večeri poezije, potvrdili su učenici Centra srednjih škola, koji su u susret Dučićevim večerima poezije u svojoj školi uradili nekoliko panoa na kojim su se bavili njegovim likom i djelom.


Na jednom prikazu je život i rad Jovana Dučića, kroz fotografije, a na ostala tri plakata su učenici po svom principu sviđanja izabrali neke od pjesnikovih pjesama, prvenstveno ljubavne poezije, pa i rodoljubive i slično.


„Zanimljivo je da su na jednom prikazu učenici uradili svoje viđenje čuvene Dučićeve „Lirike“, nastojeći da na taj plakat dodaju jedan „džep“, na kome je naslovna strana ove knjige, a u unutrašnjost su ubacili više Dučićevih pjesama, sa idejom da, kada neko prođe i iz znatiželje uvuče ruku u taj džep, izvući će neku od pjesama, pa će je i pročitati“, kaže profesorica srpskog jezika u ovoj školi Evelina Dučić.


Ona kaže da se u nastavi ovoga predmeta, bez obzira koji je razred u pitanju, uvijek odvoji po nekoliko minuta za Dučića, a to se u vrijeme Dučićevih večeri poezije u Trebinju u ovoj školi dešava svakodnevno, jer je to, kako kaže profesorica Dučić, način da Centar srednjih škola obilježi ove poetske dane.


„Učenici u trećem razredu u nastavnom planu i programu rade Dučićevu poeziju, ali mi, mimo toga plana i programa, njegovo djelo obrađujemo i malo šire, i to ne samo poeziju, nego i prozu koja je djeci manje poznata“, dodaje profesorica Dučić.


Navodi da za Dučićev dan učenici ove škole obilježavaju i ovu pjesničku svetkovinu tako što u holu škole pripreme recital sa Dučićevom poezijom i prozom...


SARANSAK