GRADSKA UPRAVA OSUDILA OMALOVAŽAVANJE IZJAVA PREDSJEDNIKA VUČIĆA OD POJEDINIH PARTIJA FEDERACIJE BiH


Politika | 23.07.2020

Gradska uprava Trebinja najoštrije je osudila, kako kažu, pokušaj pojedinih političkih partija iz Federacije BiH da omalovaže najavu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da će Srbija "u najljepšem srpskom gradu", Trebinju, izgraditi aerodrom.


Time, kako se navodi u saopštenju Grada Trebinja, ove partije "stavljaju u prvi plan dnevnopolitičke razmirice i ne shvataju iskrenu bratsku brigu matice za svoj srpski narod s druge strane Drine".


"Stav tih partija da Trebinje nije srpski grad ne želimo ni da komentarišemo, jer njihovi 'mislioci' prije nego što nešto napišu treba da sagledaju istorijske činjenice i shvate da srpski narod na ovom području živi vijekovima. Zaboravljaju, pritom, da sve što pripada Republici Srpskoj nosi i njen prefiks. U tom svjetlu vidimo i ovo saopštenje kao još jedan pokušaj da se Republici Srpskoj ospori potpuni administrativni i pravni sadržaj i da se njeni temelji dovedu pod znak pitanja", poručili su večeras iz Gradske uprave.


Oni koji pokušavaju da nametnu takva rješenja, napominju iz Gradske uprave, moraju da znaju da "mi nemamo ništa na prodaju, da svaku stopu Republike Srpske pa samim tim i Trebinja smatramo svetim i podjednako važnim".


"A što se tiče navodnog etničkog čišćenja na području Trebinja, te partije imaju najmanje pravo da o tome govore, jer je Trebinje među rijetkim gradovima u kome nije bilo etničkog čišćenja i masovnih zločina, za razliku od onoga što su dešavalo nad srpskim stanovništom u današnjoj Federaciji BiH u posljednjem ratu, ali i u nekim ranijim ratnim sukobima", ističe se u saopštenju iz Gradske uprave.


Grad Trebinje pozvao je "sve dobre i nezlonamjerne ljude iz svih dijelova svijeta", ali i autore pomenutih saopštenja da dođu u Trebinje i na jug Srpske, da se odmore i uživaju, ali i upoznaju činjenice o bogatom kulturno-istorijskom nasljeđu grada, kako im, dodaju - mitovi ne bi zamagljivali stvarnost.


"Doduše, za sada kopnenim putem, a u skorijoj budućnosti i letom na aerodrom koji će sagraditi narod i Vlada Srbije, kao i mnoge projekte u Srpskoj do sada", zaključuje se u saopštenju.


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Banjaluci da je Srbija zainteresovana da sa Vladom Republike Srpske gradi aerodrom kod Trebinja, nazivajući ga jednim od najljepših srpskih gradova.


Iz SDA su reagovali saopštenjem u kome su naveli da Vučić jednom za svagda mora da nauči da u BiH ne postoje nikakvi srpski gradovi, da su Bošnjaci dali glavni pečat razvoju Trebinja, te da su iz ovog grada prognani tokom posljednjeg rata.

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?