DANI PORODIČNE MEDICINE U TREBINJU: LJEKARI SRPSKE O BOLESTIMA SRCA


Nauka | 04.10.2020

U Trebinju je proteklog vikenda održana petnaesta po redu konferencija "Dani porodične medicine RS", na kojoj su promovisana najnovija naučna saznanja iz oblasti kardiovaskularnih bolesti.


Predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske Draško Kuprešak rekao je na otvaranju da se ovom konferencijom želi uputiti poruka pacijentima i javnosti da su kardiovaskularne bolesti i srčane bolesti najveći uzrok smrtnosti u Republici Srpskoj, ali i u svijetu.


"Porodična medicina koja je promovisana prije 25 godina kao stub u zdravstvenom sistemu to danas i demonstrira, jer su svi naši ljekari pokazali veliku odvažnost, etiku i snagu kroz borbu sa pandemijom kovida", istakao je Kuprešak.


Specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Trebinje Tatjana Bošnjak rekla je da su u fokusu konferencije bila predavanja o kardiovaskularnim oboljenjima, ali i dijabetesu, bolestima pluća, uz prikaze slučajeva iz svakodnevne prakse porodične medicine.


Predsjednik Udruženja kardiologa Republike Srpske Tamara Kovačević Preradović kazala je da je na konferenciji ukazano na nekoliko važnih činjenica iz oblasti liječenja srčanih slabosti, novine u liječenju, koje su ove godine istaknute i u svim značajnim evropskim i svjetskim časopisima.


"Razgovarali smo o tome na koji način mi možemo primijeniti te najsavremenije preporuke za liječenje pacijenata u Republici Srpskoj", rekla je Preradovićeva.


Konferencija se odvijala pod nazivom "Uhvati ritam - smanji distancu" i "Vaše srce je naš problem", a bazirana je i na konceptu onlajn edukacije, kako bi se ispoštovao dozvoljeni broj slušalaca u salama zbog epidemije virusa korona.


Gosti predavači na konferenciji "Dani porodične medicine" u Trebinju su bili eminentni profesori, kardiolozi iz Banjaluke, Sarajeva, Tuzle, Zenice, Zvornika Doboja i Trebinja.


Otvaranju konferencije je prisustvovao i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.


Organizator konferencije je i ove godine bilo Udruženje doktora porodične medicine Republike Srpske.


 


 


 


nn


 


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?