PREDSTAVA NARODNOG POZORIŠTA RS OTVORILA 15. „DANE MALIH STVARI“


Kultura | 07.10.2020

Predstavom „Izgubljeni u Bruklinu“ Narodnog pozorišta Republike Srpske, u Trebinju je večeras počeo 15. INTERDIFest „Dani malih stvari“.


Scensko-filmska priča iz života srpskih emigranata koji u tuđoj Americi tragaju za boljim životom, nastala je dramatizacijom zbirke pripovjedaka „Izgubljeni u Bruklinu” Džoa Molera i u režiji Vladimira Đorđevića, a uloge tumače Željko Erkić i Vladimir Đorđević.


Reditelj i glumac u predstavi Vladimir Đorđević kaže da je premijera na sceni Narodnog pozorišta bila još 2013. godine, te da se, uprkos tada skromnim ambicijama projekta, dopala publici i umjetničkom savjetu – zbog čega je i danas na repertoaru.


„Doživjela je već 50 izvođenja, a nadam se da će doživjeti i stotinu – zato što je vrlo popularna među mladima. I večeras u Trebinju je bilo divno. Ljudi su odlično reagovali, dobro shvatili poruku koju predstava nosi, a aplauzi kojima smo na kraju nagrađeni negdje nam daju potvrdu da je predstava zaista odlično prihvaćena“, ističe Đorđević.


Direktor festivala Željko Milošević nakon predstave uručio je Đorđeviću, koji je i umjetnički direktor Narodnog pozorišta RS, umjetničku sliku, kao dar za ovogodišnji veliki jubilej ustanove – 90 godina od osnivanja.


„Nekako su se potrefili – taj naš skromni jubilej 15 godina 'Dana malih stvari' i njihovih impozantnih – 90 godina. Uz 15 godina festivala, ove godine je još jedan jubilej – dvije decenije naših dramskih radionica. Sa ponosom  se okrećemo iza sebe i gledamo šta smo i koliko uradili, a vjerujem da ćemo prebroditi i ove izazove sa pandemijom, te da će pozorište živjeti i dalje. Pozorište je živa i interaktivna stvar, koja traži komunikaciju između scene i gledališta, a svaki posrednik je samo neprijatelj pozorišta“, kaže Milošević.


U ime pokrovitelja festivala, 15. „Dane malih stvari“ svečano je otvorila zamjenik gradonačelnika Trebinja Slađana Skočajić pozdravivši umjetnike i publiku, koji su pokazali „hrabrost, volju i želju – da nam se pozorišta vrati na velika vrata – a kovid izađe na ona mala i da nam se više ne vrati“.


Do 10. oktobra publika će na sceni Kulturnog centra imati priliku da pogleda još tri predstave.


Sutra je na programu autorski projekat doajena srpskog glumišta Radoslava Milenkovića „Naši dani“, po tekstovima Radoja Domanovića, a u produkciji Proces teatra iz Beograda.


Petak, 9. oktobra, rezervisan je za ostvarenje „Igre bogova“ Pozorišta Šabac i Scene Maska, po tekstu Ivana Tomaševića i režiji Davida Alića, u kojem igraju Ivan i Aneta Tomašević i Dušan Simić.


Festival će zatvoriti kabaretska predstava „Edit Pjaf“, autorski projekat Đurđe Vukašinović u produkciji Pozorišta Mačak iz Banjaluke.


Sve predstave igraju se sa početkom u 20 časova, a cijena ulaznice je 5 KM.


Organizator festivala je Kulturna scena „Male stvari“ iz Trebinja, a pokrovitelji Grad Trebinje, Elektroprivreda RS i prijatelji festivala.


Za publiku će tokom izvođenja predstava biti obezbijeđeni svi uslovi preporučeni od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u vezi sa zaštitom od virusa korona.


 


 


rt


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?