POKRADENA CRKVA U TREBINJSKOM NASELJU ALEKSINA MEĐA: VEĆA OD MATERIJALNE JE ŠTETA U DUŠAMA MJEŠTANA


Hronika | 07.10.2020

Crkva Svetoga Pantelejmona u trebinjskom prigradskom naselju Aleksina Međa, opljačkana je u noći između utorka i srijede, a iz crkve je ukradeno više od 600 maraka.


Mještani Aleksine Međe su prijavili policiji da su provaljena vrata na crkvi i ostali zaprepašteni kada su vidjeli da je počinilac uspio razbiti bravu na metalnim ulaznim vratima crkve, a onda razvalio i brave na tri kase iz kojih je ukrao novac. 


Samo u jednoj, najvećoj kasi, bilo je, kažu, oko 600 maraka priloga, jer je u nedelju bila služba, pa je bilo dosta priloga vjernika, dok je nešto novca bilo i u dvije manje kase.


Slučaj je policiji prijavljen u 10 časova, nakon čega su odmah na lice mjesta došli pripadnici Policijske stanice Trebinje i obavili uviđaj, saopštivši da se za sada traga za nepoznatim počiniocima. 


Lazar Prcović, predsjednik Crkvenog odbora, kaže da je sve, u stvari, primijetio crkvenjak u srijedu ujutro oko 9 časova i odmah ga pozvao da dođe, a onda su nazvali policiju.


„Razvaljeni su i prozori i vrata, jer je lopov očigledno najprije pokušao ući na manje prozore sa strane, ali su ga onemogućile rešetke, pa je onda razvalio bravu na vratima, iako su vrata metalna i na njima zavarena metalna brava, čime nama nije nanesena tolika materijalna šteta, kolika je šteta u dušama mještana“, kazao je Prcović.


Zaprepašten je, dodaje, da se neko uopšte usudio provaliti u bogomolju, iz koje nije ukradeno ništa osim novaca, iako su pomjerane sve crkvene stvari i ikone urađene na drvetu, ali one srećom nisu polomljene.


Iako su iz medija ranije informisani da je u trebinjskim selima bilo pljački crkava u prethodnim godinama, mještani Aleksine Međe su, kako kažu, vjerovali da se to neće desiti njima, jer je u pitanju dosta naseljeno mjesto i da bi se lopovi bojali da ih neko ne primijeti.


Bilo je, kažu, u njihovom naselju i ranije krađa, ali su pljačkani uglavnom ugostiteljski objekti, ali crkvu niko do sada  nije dirao, što im je unijelo dodatni nemir.


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?