BILEĆKI KOMUNALCI PONOVO U ŠTRAJKU: GRAD SE ZATRPAVA SMEĆEM


Bileća | 13.10.2020

Radnici komunalnog preduzeća „Komus“ iz Bileće od ponedeljka su u štrajku zbog neisplaćenih plata i dijela regresa, pa se javne površine i gradske ulice već počinju zatrpavati smećem.


Radnici se žale i na teške uslove rada, jer, kako kažu, njih dvadesetak obavljaju sve komunalne poslove u gradu, ne samo na odvozu smeća, već i na održavanju Gradske pijace, Gradskog groblja i drugih usluga. 


„Duguju nam se dvije plate, za avgust i septembar, doprinosi za devet mjeseci i dio regresa koji nam je ranije bio odobren sudskom odlukom, jer drugačije nije išlo, a s obzirom da smo i ranije svoja prava mogli ostvarivati samo preko obustava rada, tako smo prinuđeni raditi i ovoga puta, jer se drugačije naše molbe ne čuju, a nas pritiskaju krediti i banke koje nije briga što mi ne dobijamo plate“, kaže Dobrivoje Kašiković, privremeni vođa Štrajkačkog odbora.


On objašnjava da je preuzeo ovu dužnost nakon što je predsjednik njihove sindikalne organizacije dao ostavku, ne mogavši se više boriti sa ovakvim načinom rada, s obzirom da su i prošle godine na isti način dobili zaostale plate, obustavom rada.


„Nije lako prekinuti čišćenje ulica i odvoz smeća i mi se izvinjavamo svim urednim platišama komunalnih usluga u Bileći, ali drugačije ne možemo, već obećavamo da ćemo ispoštovati minimum rada, a to je odvoženje komunalnog otpada Doma zdravlja, vrtića i škola, radiće i čuvarska služba u preduzeću i našem voznom parku, kao i radnici u Gradskoj kapeli“, dodaje dalje Kašiković.


Kaže da su radnici siti obećanja, pa će, sve i da im se isplate dvije plate koje im se duguju, većina toga novca otići na kredite koje imaju, a radnici su bili prinuđeni da ih uzimaju, najviše zbog rješavanja stamebne problematike. 


Radnici „Komusa“ su svjesni da su naplate komunalnih usluga male da pokriju sva  dugovanja, koja se ne odnose samo na plate, pa za takvo stanje optužuju opštinske vlasti.


Direktorica „Komusa“ Danijela Kapor, načelnik opštine Miljan Aleksić i opštinski menadžer Mihajlo Vujović nam se, međutim, nisu javljali na telefonske pozive.


 


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?