PODRUMI VUKOJE NA DEGUSTACIJI VINA U ITALIJI /FOTO/VIDEO/


Ekonomija | 14.10.2020

Kao plod saradnje Slow Food Trebinje, Hercegovina, somelijera udruženja somelijera Milano (AIS Milano), Adriane Licciardello i trebinjskih vinarija - Podrum Vukoje 1982, Podrum Tvrdoš, Podrum Anđelić, Podrum Berak i Podrum Runjevac, organizovan je još jedan promotivni događaj u Italiji koji je pratila degustacija 8 vina ovih vinarija. 


Odlazak u Italiju podržao je SWG, Stalna radna grupa za ruralni razvoj Zapadnog Balkana. 


Adriana Licciardiello i Udruženje somelijera regije Lombardija je ovaj put organizovalo promotivno degustativni događaj u Trentu sa AIS Trento, koji je našim vinima ukazao čast, jer je ovim događajem ponovo pokrenuo svoje aktivnosti nakon izbijanja pandemije. 


Događaju je prisustvovalo 40 somelijera i ljubitelja dobrih vina, koji su, kako prenosi Adriana Licciardello, izrazili iznenađenje kvalitetom naših vina koja se kao komercijalna proizvode tek zadnjih 20 godina, a imaju kvalitet na istom nivou zemalja kao što je Italija. 


Mnogi su izrazili želju da dođu u Trebinje i lično se uvjere u kvalitete hercegovačke enogastronomske ponude jer je Adriana, nadahunta utiscima iz sopstvene posjete, u prezentaciju uključila i informacije o hercegovačkim proizvodima i jelima koja se izvrsno spajaju sa vrancem i žilavkom, predstavljenim i tokom ove večeri, kao i  kupaža vranca sa surcem, kadarunom i plavkom, starim sortama koje su neki naši vinari sačuvali.   


Na ovoj manifestaciji je govorio i Radovan Vukoje, direktor Podruma Vukoje 1982, koji je, kako je rečeno, iskazao pobožnost prema području iz kojeg dolazi, što se može sažeti u frazi: “Kamen je duša moje zemlje, moja zemlja je duša mog vina”. 


Navedeno je da je on u svome govoru slavio svoju teritoriju i moćno crno vino Hercegovine, ali takođe veliča međunarodne loze koje su tu našle svoj topli dom, a takve su merlot i sirah. 


Savršeno u skladu sa tom filozofijom su i njegova vina koja se rađaju  na području Ušća: žilavka je rođena u onim vinogradima koji su nekada bili vinogradi cara, u mjestu gdje se spajaju dvije rijeke, Trebišnjica i Sušica, tamo gdje se susreću dvije različite klime, mediteranska i kontinentalna.


Ovo je drugi u nizu promotivnih događaja koji je organizovan u saradnji sa Adrianom Licciardello iz AIS Milano, jer je prvi bio 30 januara u Milanu, o kome je AIS Milano objavio vrlo pohvalan i opširan članak