GRADONAČELNIK TREBINJA POTPISAO UGOVORE ZA STIPENDIJE DJECI IZ SEOSKIH SREDINA


Trebinje | 21.10.2020

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić potpisao je sa roditeljima djece iz ruralnih područja 142 ugovora o stipendiranju ovih učenika za tekuću školsku godinu, za što je iz gradskog budžeta planirano da se izdvoji 105 hiljada maraka. 


U pitanju je pomoć djeci iz seoskih sredina u kojim nema školskih objekata, pa vozare do škola u gradu, ali pravo na ovu naknadu imaju i oni đaci koji nastavu pohađaju u područnim odjeljenjima.


Gradonačelnik Ćurić je objasnio da stipendije iznose do 125 maraka po djetetu, u zavisnosti da li su roditelji zaposleni ili nisu, a isplaćivaće se u devet mjesečnih rata, koliko traje školska godina.


“Naš cilj je višestruk, najprije da nam se ne gase područna odjeljenja u seoskim sredinama, ali isto tako i da njihovi roditelji ostaju na tim područjima gdje se bave poljoprivredom i za šta im takođe dodjeljujemo drugačije oblike pomoći”, kazao je nakon potpisivanja ugovora gradonačelnik Ćurić.


Kaže da se Trebinje ne ubraja u one sredine Republike Srpske u kojim su sve češća gašenja seoskih škola, a ovakvi i slični program mogu zadržati ljude da ostaju na svojim ognjištima i na svojoj zemlji, što je i bio cilj ove gradske uprave.


Miomira Krunić, majka troje djece iz trebinsjkog sela Jasen, kaže da njena djeca svakodnevno vozare do najbliže gradske škole “Sveti Vasilije Ostroški”, tako d aim ova podrška mnogo znači.


“Ova podrška omogućava i da izdvojim nešto džeparca za djecu, ali i nama roditeljima da im obezbijedimo prevoz, što zaista mnogo doprinosi našem ostanku na selu i razvoju seoskih područja, pa zbog toga imam samo riječi hvale za ovaj primjer naše gradske uprave koji se može prenijeti i na druge opštine i gradove naše Republike Srpske”, kazala je ova zadovoljna majka.


Zadovoljstvo je izrazio i Risto Prtilo iz sela Gomiljani, otac četiri sina, od kojih dva vozare do najbliže škole u selu Dražin Do, a dvojica vozare do škole “Jova Jovanović Zmaj” u gradu.


“Za sve su potrebni veliki izdaci, ali za djecu posebno ne smije ništa nedostajati, tako da nam ova pomoć itekako mnogo znači, jer je devet stipendija lijepa suma novca od koje se djeca mogu i obući, i obuti, ali i da im ostane dobar džeparac za školu, zbog čega veliko hvala i gradonačelniku Ćuriću i svima u gradskoj upravi”, kazao je Prtilo…


NN


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?