IZLOŽBA O SRPSKIM PRAVOSLAVNIM ŠKOLAMA U BIH U MUZEJU HERCEGOVINE


Kultura | 21.10.2020

U okviru manifestacije „Dučićeve večeri poezije“, koja se ove godine obilježava povodom 20 godina od povratka posmrtnih ostataka pjesnika Jovana Dučića, večeras je u Galeriji Muzeja Hercegovine otvorena izložba „Srpske pravoslavne škole u Bosni i Hercegovini – Ljetopisi“, iz fonda Pedagoškog muzeja u Beogradu, autorke dr Aleksandre Milovanović. 


Milovanović kaže da su na izložbi predstavljena 32 ljetopisa srpskih osnovnih škola na teritoriji Bosne i Hercegovine, iz perioda od 1850. do 1912. godine.


Ona je dodala da je ova izložba značajna jer predstavlja materijalni dokaz rada srpskih pravoslavnih škola na prostoru današnje BiH.


„Ljetopisi su dragocjen dokaz o postojanju srpskih pravoslavnih škola i pokazuju kako su se učitelji suočavali sa problemima, najprije pod turskom, a zatim i autsrougarskom okupacijom. Izložba svjedoči o borbi srpskog naroda sa ovih prostora za očuvanje pismenosti, kulture čitanja, obrazovanja, njegovanje ćiriličnog pisma i srpske usmene i pisane tradicije“, rekla je Milovanović.


Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine je istakla je da do sada nisu bili poznati mnogi podaci, kada su u pitanju srpske pravoslavne škole sa kraja 19. i početka 20. vijeka.


„Na našu sreću, Pedagoški fakultet iz Beograda posjeduje značajne ljetopise koji su svojevrsni dokumenti, a tiču se i našeg Dučića. Takođe, to nisu bili dokumenti samo za manastirske škole, već i za širu zajednicu. To je veoma važno Dučića, koji se prvo školovao za učitelja, iako je kasnije, u umjetničkoj i pjesničkoj karijeri dostigao vrhunac“, kazala je Grujićeva.


Izložbu je otvorio načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Trebinja Zoran Milošević, koji je istakao važnost ove izložbe, jer doprinosi širenju saznanja o prosvetiteljskoj tradiciji i bogatstvu našeg naroda na srpskom prostoru.


Izložba je realizovana u saradnji Pedagoškog muzeja u Beogradu i Muzeja Hercegovine u Trebinju.


Izložba je, pored Pedagoškog muzeja u Beogradu, bila izlagana u Muzeju Vojvodine, u Novom Sadu, Arhivu Republike Srpske, u Banja Luci, Višegradu, a u Muzeju Hercegovine biće otvorena do 13. novembra.


 


 


 


 


 


 


RT

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?