Svečana akademija u čast velikog pjesnika: OBILJEŽENE DVIJE DECENIJE OD POVRATAKA JOVANA DUČIĆA U SVOJ GRAD


Kultura | 21.10.2020

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je Jovan Dučić pronio ime Trebinja koga nikada nije zaboravio i koje nikada njega nije zaboravilo, jer je prije svega bio ambasador svoga grada i svoje Hercegovine.


„Jedan gradić poput Trebinja je zahvaljujući svom pjesniku nadrastao stvarne gabarite, a taj ritam je zadržao i do danas. Dučić i dalje sabira ljude iz cijelog svijeta u svoje konačište u Hercegovačkoj Gračanici“, istakao je Dodik.


On je ocjenio da je Dučić bio vrsni diplpomata i iskreni patriota srpskog naroda kome je posvetio najljepše stihove.


„Siguran sam da bi veliki pjesnik bio zadovoljan da vidi kakav je preporod doživjelo njegovo Trebinje, a taj preporod se poklopio baš sa njegovim povratkom i izgradnjom Hercegovačke Gračanice. Trebinje je grad sa perspektivnom kojoj se ne može nazrijeti kraj, jer svaki novi poduhvat otvara druga tri. Dučićev grad vraća dug svom pjesniku postavši nezaobilazna tačka srpske kulture i duhovnosti“, istakao je Dodik.


On je dodao da je Trebinje sigurno jedan od najljepših srpskih gradova sa sigurnom perspektivom.


"Izgradnjom nove bolnice i aerodroma dobićete dva kapitalna projekta nakon kojih život neće biti isti na ovim prostorima, biće bogatiji i približiće Trebinje dalekom svijetu u kome je predano srpskom narodu služio Dučić", rekao je Dodik.


On je napomenuo da se Dučićev grad odužio svom pjesniku i da je ovo sada grad u koji svi rado dolaze i koji svakoga dočekuje raširenih ruku baš kako je želio veliki srpski pjesnik.


Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je rekao da ni pandemija virusa korona nije promjenila Trebinje u poštovanju Dučićevog djela, a Dučićeve večeri poezije koje se održavaju već 53. godine, organizovane su i u najtežim ratnim godinama.


„Dučić je u Trebinju inspiracija i konstanta naročito posljednjih 20 godina od kada se njegov prah podigao sa američkog tla i smiraj našao u Hercegovačkoj Gračanici na Crkvini. Naše opredjeljenje je da se pjesnikova ideja o gradu kulture tretira kao jedan od primarnih interesa, tako oblikujući grad i stvarajući autentičnu i dobru podlogu za sve druge projekte“, istakao je Ćurić.


On je dodao da sa Dučićem u memoriji i našoj kulturnoj baštini, ne možete pristati na malo i osrednje i niti možete i niti imate pravo da budete bez ambicija.


„Mi smo to i dokazali da nismo stali, da nam ne manjka ambicija, i da na Dučićevom putu, odmičemo sve brže i brže, i da je razdaljina, do onog što smatramo kao cilj - sve manja. Učinili smo sve, da kompleks na Crkvini, iz godine u godinu raste i postane jedno živo stvaralačko vrelo koje okuplja i umjetnike i sve one ljude koji osjećaju potrebu da ovdje stalno dolaze, kako bi se proželi duhom istinske kulture“, naveo je Ćurić.


On je kazao da se Trebinje i Hercegovina, ne samo da se ponose Dučićem, nego ga doživljavaju kao čovjeka koji je ukazao na duhovno i opšte kulturno vrelo ovog kraja.


„Sa dolaskom Dučića na Crkvinu, Trebinje se vinulo na turističkoj mapi svijeta. Okupljajući, svake godine, Dučićevu pjesničku sabraću i Dučićeve sljedbenike, ovaj grad jača i svoju umnu snagu i svoju sposobnost da se ne preda u ruke onih koji ugrožavaju i omalovažavaju sve ostvareno, i koji bi da ponište i izbrišu sve što teži kreaciji i što vuče naprijed“, rekao je on.


Gradonačelnik Trebinja je zaključio da nas Dučić sa Crkvine obavezuje na dublje spoznaje i oštrija osvjetljenja, na duhovno i svako drugo jedinstvo, na podršku moralnom zdravlju ovog naroda i na još brži i intenzivniji sveukupni razvoj, kako neki rekoše, najljepšeg srpskog grada, Trebinja.


Pjesnik Dragan Jovanović Gavrilov u besjedi o Dučiću je rekao da je Jovan Dučić ljudima kroz umjetnost pokazao svjetske duhovne panorame.


„Dučić je u svom književnom i  diplomatskom radu povezivao slovensku strast i germansku posvećenost poslu, on nas je naučio da su sve tajne zapisane u nama i da ih tamo treba tražiti”, istakao je Gavrilov.


On je dodao da se Dučić uvijek vraćao Trebinju i nosio ga u srcu, što je suština njegove veličine i kosmopolitizma.


„Ne možemo biti kosmopoliti, ukoliko ne poštujemo domaće ognjište i obrnuto. Moramo napraviti vezu između te dvije stvari. Kad pogledamo cjelokupno Dučićevo djelo, vidjećemo da on nije samo pjesnik, već je neka vrsta antropologa u literarnom obliku. Dučić danas predstavlja jedno živo ustrojstvo srpskog pjesništva. On je naša baština i tradicija“, naveo je Gavrilov.


On je rekao da Dučićeve pjesme i knjige putuju kroz vrijeme, one su i danas žive, kao kucanje ljudskog srca.


U kulturno-umjetničkom programu akademije nastupili su: dramski umjetnici - Biljana Đurović, Nebojša Kundačina, Lepomir Ivković i Maja Kundačina, operski umjetnici - Jasmina Trumbetaš i Dušan Svilar, pojac Jovana Zukanović, uz klavirsku pratnju Nevene Živković iz Beograda, te domaći izvođači Bobo Vučur, Marija Ninković i Milica Rajković.


Dučićeve večeri poezije održane su pod pokroviteljstvom Grada Trebinja i Ministarstva prosvjete i kulture RS.


 


 


 


RT


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?