EMOTIVNI OPROŠTAJ IMAMA SADMIRA MUSTAFIĆA OD TREBINJA


Trebinje | 16.01.2021

Imam trebinjski Sadmir Mustafić predvodio je juče, 15.01.2021. godine,  posljednju džumu kao imam Medžlisa islamske zajednice Trebinje i odlazi na novu službu u Livno.


On je ovu vijest objelodanio na svom fejsbuk profilu, navodeći da će njegovo srce ostati u Trebinju.


Napominjući da je krajem 2015. godine sa suprugom došao u Trebinju, gdje su im se i djeca rađala i rasla, efendija Mustafić vrlo poetično kaže:


“Smokvom smo se hranili, na kamen oslanjali, nebom plavim maštali, na Trebišnjici se ogledali. Jesam li se pokajao? Ni najmanje. Ovdje sam proveo pet lijepih godina sa divnim ljudima, i muslimanima i nemuslimanima, uradio sam što sam uradio i nadam se da će se pamtiti po dobru. Slagao bih kada bih kazao da nisam mogao više i bolje jer uvijek može i više i bolje. Molim Boga da upiše u dobro djelo”.


On dalje navodi da se uvijek i svugdje trudio predstaviti Trebinje u najljepšem svjetlu, te da je bio okružen dobrim ljudima, održavao vezu sa muslimanima iz Trebinja iz cijelog svijeta, koji, kako dodaje, nisu ni Bosanci, ni Hercegovci, već Trebinjci, koje će pamtiti po snažnoj ljubavi prema svom zavičaju.


“One najbliže Trebinjce sam nažalost ovdje sahranio. Bili smo vezani, srođeni, ali Božiji plan je bio drugačiji. Nadam se da sam stekao prijatelja dovoljno da sutra kada navratim imam s kim kahvu, pod divnim trebinjskim Suncem, popiti. 


Ovdje sam upoznao i dobre pravoslavce i na svakom koraku sam razbijao predrasude o njima, ali i o nama muslimanima. Sa njima sam kahvu pio, sa njima fudbal igrao, sa njima sarađivao, sa svojim monahom biciklo vozio. Njima govorio o islamu, a muslimanima o pravoslavlju. Naposljetku, lijepo je živjeti u takvom ambijentu. Uvijek sam se vodio naizgled naivnom rečenicom - Ne može biti loše koliko ja mogu dobra ispričati”, naveo je dalje efendija Mustagić.


Zahvalivši se, kako kaže, najprije Alahu što mu dade zdravlje i uputi ga ovdje, on se takođe zahvalio i svome rah. Jasminku što ga dovede u Trebinje, rahmetli Ibrahimu (Iki) što ga je prihvatio kao svoje dijete, te mufiji Dedoviću što mu je omogućio rad u Trebinju, te hafizu Sadiku i njegovoj porodici koji su mu uljepšali boravak u Trebinju, a zahvalio se svome prijatelju, monahu Porfiriju što mu je, kako je naveo, “bezuslovno pomogao u Trebinju” i kojim se, dodaje efendija,  pravoslavci trebaju ponositi. 


Efendija Mustafić na kraju dodaje da, nastavljajući svoj put u Medžlisu islamske zajednice Livno, on dodaje - Čekam vas tamo kraj Bistrice. Hvala vam svima. Ostanite u miru dragi moji.


SARANSAK