NAJMASOVNIJE BOGOJAVLJENSКO PLIVANJE


Trebinje | 19.01.2021

Mladi Trebinjac Veljko Jovanović, iako još maloljetan, sa svega 17 godina, ove je godine, drugu godinu za redom, nosilac Bogojavljenskog krsta koji je starješina Sabornog hrama u Trebinju, otac Mladen Žulović, osveštao i potom bacio u osveštanu rijeku Trebišnjicu.


Mladi Jovanović kaže da je do sada već četiri puta učetvovao na bogojavljenskom plivanju na Trebišnjici i da je svaki put osjećaj sve ljepši.


“Drago mi je da ovo najmasovnije plivanje do sada, jer je nas stotinjak, i pored činjenice da odavno nije bilo hladnije na Bogojavljenje, ipak odlučilo da ugrije dušu u hladnoj Trebišnjici”, kazao je nakon plivanja Jovanović.


Njemu je, osim zlatnika koji po tradiciji već gotovo dvije decenije na Bogojavljenskom plivanju daruje Eparhija zahumsko hercegovačka i primorska, darovana i pozlaćena medalja sa ikonom od predstavnika crnogorske opštine Herceg Novi, gdje ove godine zbog korone nije organizovano plivanje.


Trebišnjica nije bila hladna ni za najmlađeg ovogodišnjeg plivača Filipa Jokanovića koji ima sve 14 godina i koji je plivao po prvi put, ali se, kako je kratko rekao, nada da će i narednih godina učestvovati u Bogojavljenskom plivanju.  


Jedina žena među učesnicima ovogodišnjeg plivanja za Bogojavljenski krst bila je Zvorničanka Marijana Krkalović koja je istakla da je iz porodice plivača u kojoj su plivali  baka, otac, sestra i brat.


“Iako je ovo trinaesta godina da plivam za časni krst, presretna sam što prvi put plivam u Trebinju i osjećaj je neopisiv”, kazala je Marijana. 


Ovogodišnje bogojavljensko plivanje na Trebišnjici će ostati upamćeno kao plivanje sa najviše učesnika, njih oko stotinu…