Vlada Srpske potpisala predugovor za nabavku kineske vakcine


Politika | 09.02.2021

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je sa kineskim proizvođačem vakcina potpisan predugovor za nabavku vakcine.


- Sa kineskim prozivođačem vakcina juče je potpisan predugovor za nabavku njihovih vakcina - rekao je Višković na sjednici NSRS.


Višković je istakao da je razgovarao sa ministrom zdravlja Alenom Šeranićem o "Kovaks" sistemu.


- Istakao je da je Srpska uplatila avansno 100 odsto sredstava u "Kovaks", ali da je morala da pregovara direktno sa proizvođačima. Razmišljali smo i da tražimo novac iz "Kovaksa" nazad i to sa zateznim kamatama - istakao je Višković.


Višković je naveo i da je prosječna plata u decembru 2020. godine iznosila 979 KM i više od šest mjeseci je veća nego u Federaciji BiH.


On je istakao i da su u Republici Srpskoj povećane penzije i invalidnine za tri odsto, te da mjesečni borački dodatak na godišnjem nivou iznosi 65 miliona KM.


Višković je rekao da se za potrebe Ministarstva rada i boračko-invaludske zaštite Republike Srpske godišnje iz budžeta izdvaja 326 miliona KM.


On je rekao da Vlada Republike Srpske ide sa Akcionim planom zapošljavanja boračkih kategorija u Srpskoj, navodeći da je za samozapošljavanje demobilisanog borca do sada bilo 5.000 KM, za djecu poginulog borca 8.000 KM, a za invalide 6.000 KM, ističući da je ovo sve podignuto na 10.000 KM po pojedincu.


Višković je rekao da će preduzeća iz realnog sektora koja zaposle ljude iz boračkih kategorija imati godinu dana povrat poreza i doprinosa za te radnike.


On je istakao da su za vrijeme virusa korona u prošloj godini sve zdravstvene ustanove u Srpskoj plaćale poreze i doprinose.


Prema njegovim riječima, prikupljeni porezi i doprinosi za vrijeme korone u prošloj godini veći su nego 2019. godine, ali postoji gubitak u sferi indirektnih poreza.


On je rekao da je pad industrijske proizvodnje lani u Srpskoj bio 6,7 odsto, pokrivenost uvoza izvozom 76 odsto, dok je pad zabilježen kod spoljnotrgovinske razmjene 6,3 odsto.


RTRS/rt


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?