Mozaik profesora Sava Rupića poklonjen Galeriji `73 iz Beograda


Kultura | 17.02.2021

“Ovo je za mene kao umetnika veoma važan dan, izjavio je akademski slikar i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju Savo Rupić na svečanom otkrivanju mozaika u Galeriji 73 u  Beogradu.


Mozaik isklesan kamenom koji je svojstven za Hercegovinu iz koje ovaj umetnik dolazii inspirisao je profesora  Rupića da izradi logotip Galerije `73, institucije kulture koja beleži pola veka svoga postojanja.


Ovo  je svojevrsni umetnički izraz Sava Rupića koji je više puta dokazao da kroz svoje stvaralaštvo dokazuje da kultura ne poznaje granice i da  ona jedino definiše sve nas.


“Mozaik je poklon instituciji kulture koja je predstavila moju umetnost u regionu, prvo u Severnoj Makedoniji, a potom na 12. Festivalu srpske kulture u Istri”, izjavio je ovaj umetnik.


Poklon Galeriji `73 je odraz dubokog poštovanja prema instituciji koja promoviše srpsku kulturu u regionu i dokazuje da u vremenima prepunim izazova umetnost i lepota spašava ovaj svet.


Direktorka Galerije `73 Mirela Pudar smatra da umetnici i umetnost imaju jedno ime i da se svaki umetnik prepoznaje kroz svoj umetnički izraz. Ona je navela da je Savo Rupić veliki umetnik jer  njegova dela privlače pažnju javnosti u kojem god se umetničkom prostoru nađu.


Ona veruje da će i u narednom periodu saradnja na povezivanju srpskog kulturnog nasleđa biti  nastavljena. Obećava da će Galerija `73 na tom nasleđu intenzivno raditi.


Autorsko delo Sava Rupića postalo je deo Umetničke zbirke Galerije `73.


Podsetimo da Galerija `73 koja funkcioniše u sastavu beogradske gradske opštine Čukarica i ima kvalitetnu saradnju sa Gradom Trebinjem,  gde svake godine u Muzeju Hercegovine predstavlja umetnike koji dolaze iz Srbije.


Podsetili bi da je profesor Savo Rupić Akademiju likovnih umetnosti završio u Novom Sadu u klasi profesora Jovana Rakidžića. Svoje  slikarsko umeće učio je i u klasi profesora Zdravka Vajagića.


Organizovao je brojne izložbe a 30,  izložbu po redu imao je u Galeriji `73 u Beogradu.


Potom su usledile i Međunarodne izložbe.


Dela ovog Sava Rupića  nalaze se u muzejima, galerijama kao i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.


 


rt


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?