IZLOŽBA FILMSKIH PLAKATA PRED TREBINJSKOM PUBLIKOM


Kultura | 17.02.2021

U galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras je otvorena izložba filmskih plakata iz Arhiva Kinoteke Republike Srpske pod nazivom “Filmovi koje smo gledali”.


Boris Čvoro, filmski arhivista u Kinoteci RS kaže da je predstavljeno oko 60, od ukupno 5.000 plakata koje čuvaju u arhivu, koje su digitalizovali i skenirali za potrebe ove izložbe.


„U pitanju su plakati filmova koji su igrani u bioskopima širom Jugoslavije, a snimani su u Evropi, Sjevernoj i Južnoj Americi i Aziji. Pokušali smo da prikažemo što raznolikije porijelo tih plakata, da uključimo što više zemalja i žanrova filmova. Ranije se više pažnje posvećivalo umjetničkom kvalitetu filmskog plakata, dok su danas filmski plakati fokusirani da privuku pažnju gledalaca, uglavnom sa glavnim akterima filma“, istakao je Čvoro.


Akademski slikar Radmila Lizdek, koja je večeras otvorila izložbu je rekla da je filmski flakat prije bio umjetničko djelo, a sve se promijenilo pojavom digitalne ere.


„Prije su umjetnici slikali plakate, tehnikama mozaika, crteža, slike i na taj način vodili računa da to bude što upečatljiviji i sažetiji prikaz da bi privukli što veći broj posjetilaca u kino sale. Dok danas u vrijeme digitalne ere sve je drugačije. Filmski plakat ima svoju istoriju: početak, sredinu i da ne kažem kraj, jer je prosto dobio neku drugu formu“, navela je Lizdek.


Izložba je prije Trebinja otvorena u Istočnom Sarajevu, a plan je da bude prikazana u što više gradova u Republici Srpskoj.


Izložba je otvorena do 22. februara, a nakon Trebinja biće prikazana u Foči.


Nakon otvaranja izložbe, u bioskopu Kulturnog centra Trebinje prikazan je digitalno obnovljen film “Specijalno vaspitanje”, režisera Gorana Markovića.


 


 


RT


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?