U HERCEG NOVOM SITUACIJA ALARMANTNA – NOVE NAREDBE OPŠTINSKOG TIMA ZA ZAŠTITU I SPASAVANJE


Region | 22.02.2021

Veoma je složena epidemiološka situacija u Herceg Novom. Broj zaraženih svakodnevno raste a među oboljelima je sve više omladine pa čak i djece pedijatrijskog uzrasta do 15 godina, čulo se na današnjem sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje, kojim je predsjedavao predsjednik Opštine Stevan Katić.


Ovo tijelo će uputiti predlog da se zatvore i kladionice, teretane i fitnes klubovi, te da nastava pređe na onlajn. Usluge keteringa biće moguće samo dostavom na kućnu adresu. Od sutra će biti zabranjeno držanje stolova i stolica ispred ugostiteljskih objekata. U narednih 15 dana biće pooštrene kontrole poštovanja mjera.


Predsjednik Stevan Katić je kazao da su donesene nove mjere za zaštitu od širenja korona virusa, a usvojene su i određene preporuke, koje su poslate resornom Ministarstvu, kako bi i sa tog nivoa neke mjere bile pooštrene.


-Lokalna uprava u Herceg Novom već je donijela odluku o zatvaranju pojedinih mjesta okupljanja većeg broja građana, a Ministarstvu ćemo poslati predlog o zatvaranju kladionica, fitnes centara, za redukciju gradskog saobraćaja. Po postojećoj i po novoj odluci, biće zatvorene i usluge koje se tiču keteringa, odnosno preuzimanja samih namirnica, posebno kafa, tako da će građani samo na kućnoj adresi moći da dobiju isporuku hrane, nikako više direktno. Primjećeno je da je to postao problem koji je nemoguće iskontrolisati, zato smo morali pribjeći ovim mjerama – navodi Katić.


Herceg Novi je u riziku da ima veći broj oboljelih nego Budva, ukoliko se mjere ne budu poštovale, istakao je predsjednik Opštine.


-Moramo voditi računa o životima naših građana. Primjećeno je u posljednje vrijeme da neki građani malo ili uopšte ne poštuju propisane mjere. S tim u vezi od danas narednih 15 dana sve će inspekcije biti na terenu i kontrolisati poštovanje mjera – upozorio je on.


Dr Goran Komar, vd. direktora Doma zdravlja je kazao da je u Herceg Novom zabilježen porast broja oboljelih od korona infekcije ali da veliki broj građana ne poštuje izrečene mjere.


-To zaista za nas kao zajednicu predstavlja veliku poteškoću jer se naši zdravstveni kapaciteti nalaze na granici izdržljivosti, ali može se dogoditi i određeno produbljavanje tog stanja koje bi vodilo blokadi određenih segmenata i to ne smijemo dozvoliti. Na današnjem sastanku u Opštini, koji je bio operativan, dogovoreno je sprovođenje ozbiljnijih mjera, shodno zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Još jednom želimo naglasiti, naši sugrađani koji su oboljeli od kovid infekcije se ponekad nalaze van kuća, a tako se ponašaju i njihovi ukućani, a oni svi moraju ispoštovati samoizolaciju. To je ono na šta ukazujemo. Dom zdravlja kao temeljna ustanova se nalazi u krizi jer su dvije doktorice oboljele protekle sedmice. Smanjuje se broj ljekara. To nikome nije cilj. Herceg Novi kao jedna tradicijska, istorijska zajednica je uvijek u svojoj prošlosti bio spreman da podnese i gora iskušenja od ovog, ali ova pošast prijeti da nam ugrozi perspektivu. Mislim da smo mi dorasli da se izborimo sa ovom situacijom. Dolazi bolje vrijeme, proljeće, turistička sezona i treba da je dočekamo relaksirano i kako dolikuje primorskom turističkom gradu, kazao je dr Komar.


Komandir CB Herceg Novi Dejan Ostojić kazao je da je na sastanku zaključeno da je situacija u HN alarmanta.


-Imajući u vidu novonastalu situaciju i brzo širenje korona virusa policija će shodno svojim nadležnostima preduzimati mjere, a prevenstveno mislim na pojačanu kontrolu lica koja su u samoizolaciji. Kršenje mjere samoizolacije predstavlja krivično djelo, takođe ćemo kontrolisati ugostiteljske objekte čiji je rad zabranjen a pojačaćemo kontrole međugradskog  saobraćaja koji je vikendom zabranjen.  Pružaćemo asistenciju Službi komunalne policije i svim nadležnim isnpekcijama.  Cijeneći ozbiljnost situacije svi naši kapaciteti će  biti na raspolaganju Opštini HN u dijelu suzbijanja narastujuće epidemije u cilju zaštite stanovništva-kazao je Ostojić.


NOVE NAREDBE OPŠTINSKOG TIMA ZA ZAŠTITU I SPASAVANJE


Naredba od petka 19. februara, kojom se zabranjuje korišćenje igrališta, parkova i teretana na otvorenom, dopunjena je danas novom mjerom kojim se zabranjuje držanje stolova i stolica ispred ugostiteljskih objekata i ugostiteljskih terasa, počev od utorak 23. februara, saopšteno je nakon sastanka Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje.


-Od danas će biti intenzivirana i kontrola gradskog saobraćaja, odnosno da li se poštuju mjere u smislu nošenja maski i prevencije stvaranja gužvi. Po već izrečenim mjerama, prevoz putnika u javnom prevozu (autobusom ili kombi prevozom), putnika u drumskom saobraćaju (međugradskom, prigradskom, gradskom) obavlja se bez mogućnosti stajanja putnika u vozilu. Tim povodom će biti dodatno pooštrena kontrola lokalnih i međugradskih prevoznika.


Opštinski tim za zaštitu i spašavanje uputio je danas i dopis Ministarstvu zdravlja i Institutu za javno zdravlje, kojim se traži uvođenje dodatnih mjera za naš grad, izmjenom Naredbe za preduzimanje privremenih mjera za spriječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog korona virusa:


-zatvaranje kladionica,


-zatvaranje teretana i fitnes klubova,


-prelazak škola na online nastavu,


-dostavu hrane od strane ugostiteljskih objekata vršiti isključivo putem keteringa (bez izdavanja hrane i piće ispred objekata). Uslugu keteringa mogu obavljati isključivo ugostiteljlski objekti koji imaju odobrenje Uprave za bezbjednost hrane, veterine i fitosanitarnih poslova,


-zabrana korišćenja uslužnih kafe aparata u svim objektima.


Opština Herceg Novi apeluje na sve građane i poziva na ozbiljnost i odgovornost u aktuelnoj situaciji: naš grad bilježi rekordan broj oboljelih, i nije vrijeme za bilo čije sopstveno laičko tumačenje naredbi i mjera. Nepoštovanje mjera samoizolacije Covid19 pozitivnih građana i njihovih ukućana, kao i kršenje drugih naredbi i mjera izrečenih od strane Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje, ne predstavlja prekršaj, već krivično djelo.


 


RADIO HERCEG nOVI


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?