TREBINJE IZMEĐU PANDEMIJE I EKONOMIJE


Trebinje | 02.03.2021

Posjetite li ovih dana Trebinje, na prvi pogled možete steći utisak da pandemija više ne postoji: bašte i kafići su puni gostiju , a vikendima su smještajni kapaciteti prilično popunjeni.


Epidemioliozi ipak upozoravaju da lijepo vrijeme ne smije da zavara i da opuštanja ne smije biti, jer broj novozaraženih ne daje mjesta za veliki optimizam.


Martovska slika sa ulica Trebinja ne razlikuje se vidno od one od prije pandemije: brojni šetači, puni kafići, brojni gosti iz drugih gradova i susjednih zemalja.


Opuštanju nema mjesta, kažu epidemiolozi. Kako se epidemiološka situacija u okruženju, posebno u Crnoj Gori, pogoršava, i tamo uvode stroga zatvaranja, brojni su oni koji iz tih područja dolaze u Trebinje kako bi proveli dan u opuštenijim uslovima, ili posjetili rođake.


- Mene brine ta situacija u Crnoj Gori, jer se ona mora odrziti i na nas. Imali smo i ranije veliki broj onih koji su unijeli infekciju - naglašava Jelena Durić, epidemiolog u Domu zdravlja Trebinje.


Ipak, balansirajući izmeću "ekonomije" i "pandemije" ugostitelji i turistički radnici nekako guraju dalje. Tokom proteklih praznika u Srbiji i Federaciji zabilježen je značajan broj posjeta, a slično će biti i do kraja mjeseca.


- Mi do kraja marta već imamo bukiranih 500-600 noćenja - naglašava Predrag Turnić, direktor turističke agencije.


Želja svih da se što prije vratimo normalnom životu ne smije da nas zavara , jasni su stručnjaci. Jer se iz dana u dan samo u Trebinju bilježi po dvadeset i više novih slučajeva zaraze, i ti brojevi nisu u opadanju. Zato ne bi smjela da bude u opadanju ni naša svijest o realnoj opasnosti koja nije nestala sa proljećnim suncem.


 


 


rtrs


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?