VUJOVIĆU 15 GODINA ZATVORA ZA UBISTVO BAJČETIĆA


Hronika | 01.04.2021

 Miljan Vujović (37) iz Bileće osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na 15 godina zatvora za organizovanje zločinačkog udruženja i ubistvo vlasnika kafića "NN" u Bileći Petra Bajčetića.


Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavo sudija Blagoja Dragosavljević, a koji je istakao da Vujović nije osuđen za pokušaj otmice.


 - To djelo je obuhvaćeno težim krivičnim djelom teško ubistvo -  kazao je sudija Dragosavljević i dodao da sud nije prihvatio tezu optužen osmislio plan ubistva.


Vujoviću je produžen pritvor i obavezan je da plati troškove postupka. Porodicu ubijenog, koja je tražila 128.000 maraka oštete, sud je uputio da to  pravo traži u drugom parničnom postupku.


Sudija Dragosavljević je kazao da je sud prilikom odmjeravanja kazne kao otežavajuće uzeo činjenicu da je optuženi osuđiban za krivična djela.


Prema presudi, Vujović je u septembru 2016. godine na području Bileće organizovao zločinačko udruženje.  U optužnici se navodi da je cilj udruženja bio  vršenje krivičnih djela iznude i otmice.Tom udruženju pripadali su Đorđe Radmilović, Srđan Denda i Gavrilo Bjelica koji su već osuđeni te jedna nepoznata osoba.


Optuženi Vujović je, prema navodima optužnice planirao da Bajčetića otme kada naiđe putem Bileća - Trebinje, ali je žrtva ostala u Bileći. Vujović  je to saznao pa je izmijenio plan te  zajedno s nepoznatim muškarcem  Bajčetića sačekao ispred  zgrade u ulici Alekse Šantića gdje su ga pokušali ugurati u automobil. On se opirao i  jedan od napadača ispalio je prvo jedan, a zatim i drugi hitac iz pištolja koji je pogodio Bajčetića u glavu i on je podlegao na putu za bolnicu u Podgorici.


Vujović i saučesnik pobjegli su s mjesta zločina "golfom 5" koji su zapalili u blizini Bileće.


Vujović je uhapšen početkom juna 2018 godine u Beogradu s lažnim dokumentima Hrvatske i Švajcarske. Protiv njega je u Srbiji vođen krivični postupak zbog korištenja falsifikovanih dokumenata.


Vujović i njegov advokat su tokom sudskog postupka tvrdili da je optužnica montirana i da nije u interesu pravde, već da se on osudi za nešto što nije učinio. Vujović je na jednom od ročišta rekao i da mu je sve podmetnuto te da su ti koji su to uradilio planirali da ubiju svjedoka Gavrila Bjelicu jer je odbio da lažno svjedoči protiv njega.


Vujović je od ranije poznat po činjenju krivičnih djela, a 2007. godine u banjalučkom Okružnom sudu je osuđen na osam godina robije zbog podmetanja eksplozivne naprave pod službeni automobil Miodraga Kundačine inače bivšeg komandira Jedinice Državne granične službe u Bileći.


Članovi zločinačkog udruženja Miljana Vujovića su pravosnažno osuđeni  na ukupno tri godine i 11 mjeseci zatvora. Đorđe Radmilović osuđen je na godinu i četiri mjeseca,  Srđan Denda na godinu i mjesec, a  Gavrilo Bjelica na godinu zatvora.


Bivši policajac MUP-a Republike Srpske Dragan Šarenac dobio je šest mjeseci zatvora jer je Vujoviću i saučesniku pomogao u uklanjanju tragova. Niko od njih nije učestvovao u ubistvu Petra Bajčetića.


Porodica ubijog Bajćetića nezadovoljna je presudom jer smatraju da je kazna preblaga. Presudom je nezadovoljan i republički tužilac Svjetlanka Bijelić.


 


Glas Srpske


 


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?