OZVANIČENO UKIDANJE PUTARINE NA PUTU TREBINJE – HERCEG NOVI


Dešavanja | 11.05.2021

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić su na Međunarodnom graničnom prelazu Sitnica, kod naplatnih kućica na crnogorskoj strani, ozvaničili ukidanje naplatne rampe za putarinu na magistralnom putu Trebinje - Herceg Novi.


Ceremoniji su prisustvovali i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, crnogorski predstavnici vlasti, te gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić.


“Ovo je veliki dan i veliki poduhvat, a sve u funkciji bolje saradnje i boljeg razumijevanja, ali i olakšica za naše građane i našu privredu, zbog čega mi u Republici Srpskoj jako cijenimo ovaj crnogorski gest, pa je to i razlog što sam ja danas ovdje”, kazala je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.


Ona je napomenula da je ovo gest kojim su pokazani dobri prijateljski odnosi, gest u kome se, kako kaže, ne postavljaju već uklanjaju barijere, a u prilog tome ide i puna saglasnost Republike Srpske da se naprave integrisani granični prelazi između dvije države, što će ponovo donijeti olakšice i za građane dvije zemlje i njihove privredne tokove.


“Olakšice će naročito osjetiti oni koji češće prelaze ovdje granicu, oni koji odlaze na jednu ili drugu stranu da obiđu svoje porodice, jer su veze ovdje jako isprepletene i mi smo upućeni jedni na druge, bilo porodičnim ili turističkim i privrednim vezama, a ta upućenost ne smije da trpi barijere”, dodala je Cvijanović, napominjući da predstoji još mnogo zajedničkog rada na spoljnotrgovinskoj razmjeni, ali i avio saobraćaju dvije zemlje, poput revitalizovane linije Banjaluka – Tivat.


Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić je podijelio zadovoljstvo sa svojim prijateljima iz BiH, ističući da je ovo samo jedan u nizu divnih dana, počev od 30.avgusta, kada se, kako je rekao, “desila početna sloboda u Crnoj Gori”, a potvrđena je i izborima u Herceg Novom.


“Vlada Crne Gore je već od januara mjeseca, nakon prvog razgovora sa gradonačelnikom Herceg Novog, krenula u proces da se eliminiše putarina na putu Herceg Novi – Trebinje, a zahvaljujući ministarstvima finansija i ekonomskog razvoja, pregovori su početkom maja okončani, a danas, pred početak turističke sezone, možemo da najavimo da građani i Herceg Novog i Trebinja, koji imaju najveće benefite, ali i svi drugi građani, od ovog trenutka neće plaćati putarinu”, objasnio je Krivokapić.


On je istakao da će se na ovaj način, osim ušteda za putarinu, uštedjeti i vrijeme i uveliko doprinijeti smanjenju gužvi na granici, a ovim gestom se sa obje strane pokazuje opredijeljenos, ne samo za razvoj turizma i ekonomije, već i dobrosusjedskih odnosa.


Predsjednik Krivokapić je izrazio nadu da će se vrlo brzo četiri granična prelaza Crne Gore i BiH pretvoriti u integralne, od kojih je Sitnica jedan od tih prelaza i uskoro slijedi potpisivanje takvog ugovora, a na svim će prelazima biti zajednički skeneri za bržu provjeru transporta roba…


Nakon GP Sitnica i zajedničkog ručka sa crnogorskim zvaničnicama, predsjednica  Cvijanović je u Trebinju posjetila mjesto izgradnje Dnevnog centra za djecu i omladinu sa poteškoćama u razvoju…


 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?