PREDAVANJEM GOJKA PEROVIĆA I IZLOŽBOM KALIGRAFSKIH RADOVA OBILJEŽEN DAN SLOVENSKE PISMENOSTI


Kultura | 23.05.2021

U Kulturnom centru večeras je u organizaciji Srpskog udruženja „Ćirilica“ održano predavanje protojereja-stavrofora Gojka Perovića, rektora Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog i otvorena izložba kaligrafskih radova pod nazivom „Ljepota pisanja“, a povodom dana Svetih Ćirila i Metodija koji je ujedno i Dan slovenske pismenosti.


Perović je rekao da dolazi iz grada koji je spomenik ćirilice jer je prva knjiga koja je štampana na ćirilici "Oktoih", štampana na Cetinju 1494. godine.


"Ovdje se radi o pismu na kojem smo po prvi put dobili bogoslužbene knjige, knjige sa kojima smo počeli služiti liturgiju i Bogu se moliti. Prvo zapisano na ovom pismu je 'Bože pomozi', 'Amin', 'Aleluja'. Od tada pa do danas na ovom pismu imamo štampariju Crnojevića, vladiku Danila, Svetog Petra Cetinjskog, Svetog Vasilija Ostroškog, njegova pisma, Njegoševa djela, Marka Miljanova, Jovana Dučića i sve je zapisano na ćirilici", istakao je protojerej-stavrofor Perović.


On je dodao da nikome u crkvi nije do nipodištavanja značaja svjetskih jezika na kojima se sporazumijevamo sa čitavim svijetom, ali je važno da bude sačuvano ono pismo na kome se naš narod prvi put pomolio Bogu i na čemu su napisane prve molitve.


"To sačuvano od naših predaka treba da predamo našim potomcima, našoj djeci. Lijepo je vidjeti ovu izložbu kaligrafije gdje su se trebinjska djeca okušala u ćirilićnoj crti i pored svih vještina koje danas imaju. Kaligrafski radovi zahtjevaju jedan umjetnički, slikarski i likovni dar da bi se napisalo na ćirilici. Tehnička mogućnost komunikacije će napredovati dok Bog bude htio, ali istina zapisana na ćirilici, pa samim tim, istina koju smo obavezni da sačuvamo na ćirilici znajući sve druge jezike i pisma. Nije bitno kako je napisano, nego i šta je napisano. Tu su se ćirilica i jevanđeolska nauka za nas srodili i postali jedno", zaključio je rektor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog.


Vesna Andrić, predsjednik Udruženja „Ćirilica“ kaže da je cilj da se pismo koje ima hiljadugodišnju tradiciju ne izgubi i da se ćirilici da više prostora.


„Sve počinje od toga što se ne razmišlja koliki je značaj očuvanja ćirilice. Predavanje protojereja Perovića je važno da ukaže koliki je značaj očuvanja ćirilice od strane Srpske pravoslavne crkve, kao institucije jer znamo da je crkva štitila ćirilicu u vrijeme kad je to bilo teško i kad se stradalo zbog toga“, istakla je Andrić.


Nakon predavanja otvorena je i izložba kaligrafskih radova pod nazivom „Ljepota pisanja“.


Autori izložbe su osnovci našega grada, a radovi su nastali na radionici koja je održana u Narodnoj biblioteci Trebinje povodom Dana maternjeg jezika. Radionicu su vodile nastavnice Irena Jakšić i Žanela Pažin.


„Izloženo je oko 50 kaligrafskih radova od 20 učenika iz tri trebinjske osnovne škole. Radovi su rađeni sa mnogo ljubavi prema pismu i očuvanju našeg jezika. Pored radova kaligrafije, izloženi su i radovi pod nazivom 'Mali ikonopisci' učenika šestog razreda Osnovne škole 'Vuk Karadžić'“, navela je Pažin.  


U Sabornom hramu u našem gradu, sutra će nakon liturgije biti prelomljen slavski kolač u čast krsne slave ovog udruženja.


 


 


RT

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?