NEVINE KORIĆKE ŽRTVE I DANAS NAJVEĆI ŠTIT PRAVDE I SLOBODE


Bileća | 03.06.2021

Zaupokojenom liturgijom i parastosom koji je za 134 srpske žrtve pobacane u Korićku jamu između Gacka i Bileće, služio episkop zahumsko hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštanstvom, obilježeno je 80 godina od stradanja naroda ovog kraja.


Podsjetivši na prve junske dane 1941. godine, kada su muslimanske ustaše iz Gacka i Bileće pobacale u Korićku jamu sve muškarce koje su uspjeli pohvatiti  iz sela smještenih između ova dva gradića, episkop Dimitrije je kazao da su u ovom pokolju stradali nevini srpski domaćini, mladost, ali i djeca. 


"Hrišćanski je oprašati, ali ove naše svete žrtve nikada nisu i ne smiju biti zaboravljene", naglasio je vladika Dimitrije, dodajući da, iako su ove žrtve mrtve već osam decenija, one su žive pred gospodom.


Dvojica načelnika opština Gacko i Bileća, Ognjen Milinković i Veselin Vujović, takođe su poručili da se ove žrtve ne smiju zaboraviti, a njihovo nevino stradanje mora biti i opomena da se ovako nešto nikada ne smije ponoviti.


Oni su se složili da se sa Korita šalje snažna poruka i prijateljima i eventualnim neprijateljima, jer su nevine korićke žrtve, prema porukama okupljeni mještana, i nakon osam decenija najveći štit pravde i slobode. 


Oni su podjsetili da je još daleke 1953. godine u selu Korita sagrađena Spomen kosturnica sa Spomen obilježjem, a da je, zahvaljujući blaženopočivšem vladiki Atanasiju, devedesetih godina prošlog vijeka kod same jame podignuta Spomen kapela u koju može ući jedan čovjek da obavi službu i zapali svijeću.


Svjedočanstva govore da su, i pored junskog pogroma, u kasnijim ustaškim pohodima, ovdje još bacani Srbi, pa je 1953. godine, kada su iz jame u Spomen kosturnicu prenesene kosti mučenika, među njima bilo 170 lobanja.  


U pokolju na Korićkoj jami 4. juna 1941. najviše je stradalo muškaraca iz porodice Svorcan, njih blizu 50, a dobar dio stradalnika bio je iz porodica Svorcan, Bjelica, Starović, Trklja, Šarović, Šakota, Glušac, Rogač, Jakšić, Dumnić, Kovačević, Kurdulija, Kosnić, Milošević, Milović, Nosović i Radan.


Najmlađi među njima bio je dvanaestogodišnji dječak koji se jedini otimao pred jamom, a ubijen je sa svojim ocem Kostom Glušcem koji se nije htio odvojiti od sina, pa su u smrt otišli zajedno.


 


 


 


 


nn

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?