BOŽO BOBAN VUKOJE DOBITNIK PRIZNANJA „КAPETAN MIŠA ANASTASIJEVIĆ: “Ovo nije moja nagrada, ja sam samo njen kurir do naše Hercegovine


Bileća | 07.06.2021

Bilećanin Božo Boban Vukoje dobitnik  je  prestižnog priznanja „Кapetan Miša Anastasijević“ na nivou Republike Srpske, koje se u okviru projekta „Put ka vrhu“ dodjeljuje za  ostvarene rezultate u izgradnji i jačanju  prosperiteta Republike Srpske. 


 Priznanje nosi ime  uglednog privrednika Кapetana Miše Anastasijevića, velikog srpskog dobrotvora u čijoj zadužbini je smješten  Rektorat Beogradskog Univerziteta. Statuu  koja je dodjeljena Bobanu Vukoju  uradio je akademski  vajar Ljubiša Mančić iz Beograda.


Projekat „Put ka vrhu“ realizuje se  pod pokroviteljstvom  Privrednih komora Srbije  i Republike Srpske, u saradnji sa Univerzitetom Novi Sad, Beograd, Banja  Luka i Istočno Sarajevo. 


„Mogu samo reći da sam počastvovan što se u ovom trenutku nalazim u ovom predivnom zdanju Banskog dvora sa svim ovim uspješnim ljudima. Dobitnicima laureata od srca čestitam ovo značajno priznanje koje sve nas treba na dalje da obavezuje, a organizatorima uspješnu manifestaciju dodjele. Čuh ja ovdje dosta o sebi, ali isto tako moram dodati da se, matematički izraženo, presjek svega onoga sto sam čuo, nalazi u samo jednoj riječi - Hercegovina. Ovo nije moja nagrada, ja sam samo njen kurir do naše Hercegovine koja je u suštini pravi nosilac ove nagrade i priznanja“, rekao je Boban Vukoje na ceremoniji dodjele priznanja. 


Кako je rečeno na samoj ceremoni postoji više razloga zašto je ova nagrada pripala upravo Bobanu Vukoju. 


„Da li je to kvalitet proizvoda kompanije Ljekobilje čiji je suvlasnik i predsjednik, da li je to njegova uspješna menadžerska karijera u IT industriji, da li je to njegov popularni Blog jednog Hercegovca u Beogradu koji već godinama unazad izuzetnim temama pogađa u samu srž ljudske svakodnevnice i bitisanja, da li je to njegov dokazani humanitarni rad i dobročinstvo okrenuto prije svega njegovoj Hercegovini ili je neupitna ljubav prema Republici Srpskoj i svesrpskom nasleđu, to više i nije toliko bitno. Bitno je da je nagrada otišla u prave ruke i da će ona, poznajući g-dina Vukoja, biti samo dodatni podstrek da njegova dalja dijela i uspjesi budu još veći i prepoznatljiviji na opštu korist našem društv”, navodi se u obrazloženju kojim je potvrđeno da je Boban Vukoje zasluženo dobio ovo značajno priznanje.


Кompanija Ljekobilje postoji preko 20 godina i jedina je u ovom dijelu Evrope koja ima zaokružen proces proizvodnje preko 250 proizvoda od ljekovitog bilja izniklog u kristalno čistom području Hercegovine. Ljekovito bilje sakupljaju iz prirode, ali i iz sopstvenog uzgoja gdje su vrsni agronomi Ljekobilja divlje biljke iz prirode pripitomili u svojim plastenicima i tako došli do svojih nepreglednih plantaža na području Ljubinja. Pored sopstvenih plantaža, kompanija Ljekobilje ima otkupne ugovore sa preko 40 kooperanata iz čitave Hercegovine tako da se ubiranje plodova ljekovitog bilja odvija sa površine veće od 100 hektara. Proizvodnja se odvija u Ljubinju i Bileći, a proizvode razne vrste filter i klasičnih čajeva vrhunskog kvaliteta, prirodnu kozmetiku, biljne tinkture i čajne mješavine za razne zdravstvene tegobe, aseptike na bazi ljekovitog bilja, ulja za inhalaciju i aromaterapiju, mirisne vrećice, sadnice... Svi proizvodi su prirodnog i organskog porijekla sa zvaničinim sertifikatima organske proizvodnje. Do sada su izvozili u 11 zemalja svijeta iz omalene Hercegovine. Zaista impozantno.   


„G- din Vukoje već sedmu godinu za redom pozitivno intrigira širu javnost svojim talentom za pisanje. Isto toliko postoji njegov „Blog jednog Hercegovca u Beogradu“ na WEB adresi www.vukoje.rs. Patrijarhalno nastrojen i nacionalno orijentisan, pod imperativom vrijednoće i napretka, svakom novom temom on iznova diže ljestvicu obaveze očuvanja moralnog i duhovnog integriteta svake ljudske indivdue našeg društva. Vukoje piše o nekim svakodnevnim životnim stvarima, realnim situacijama, događajima, iskustvima, dilemama i vještinama koje život znače i čine ga lakšim ili težim, srećnijim ili manje srećnijim… Piše o onome u čemu svi mi manjkamo, ali i o onome u čemu preterujemo. Ukazuje na brojne nelogičnosti, ujedno prizivajući - logičnosti… Neprestano koračajući između čvrstog i pustog hercegovačkog kamena i klimave beogradke kaldrme, svakim svojim slovom teži zdravoj životnoj harmoniji, uređenijem društvu i pametnijoj omladini koja mora više da se ugleda na zasluge i moralne i duhovne kapacitete naših predaka. Samo oni koji su čitali njegov blog znaju u koliko realnih životnih tema su se pronašli... Pomenuli smo i njegovu uspješnu poslovnu karijeru u Beogradu, humanitarni rad i dobročinstvo o kojem naš dobitnik nagrade i nije htio puno da priča, ali ne sumnjamo da njegova Hercegovina i njegovi Bilećani dobro znaju o čemu to on, zapravo, želi da ćuti...“, rečeno je na svečanosti koja je povodom dodjele nagrada upriličena u Banjoj Luci. 


Predstavnici „Medija inventa“ uručili su  20 prestižnih nagrada „Кapetan Miša Anastasijević“ za doprinos u oblastima stvaralaštva, društvenog angažmana, preduzetništva i poslovanja. Nagrade su, pored ostalih dobili i dr Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS, Vladimit Trišić, vlasnik i direktor RTV BN, Dragan Lukač, ministar Unutrašnjih poslova u Vladi RS.


 


radio Bileća


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?