OTVARANjEM IZLOŽBE NAODA ZORIĆA POČELA ŠESTA MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA „KOLO“


Kultura | 07.06.2021

Izložbom radova akademskog slikara Naoda Zorića večeras je u galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena šesta Međunarodna likovna kolonija „Kolo“.


Istaknuti crnogorski likovni umjetnik predstavio je seriju od dvadesetak crteža i slika velikog formata koje su nastale u posljednje četiri godine. Tema koju obrađuje je crnogorski čovjek, prije svega gorštak, a prikazan je na autentičan način u njegovim djelima. U osnovi svih njegovih radova, pa i ulja na platnu, dominira crtež.


 „Taj čovjek je meni zanimljiv po mnogo čemu, a posebno po tom nekom, do granice utopizma, vjerovanju u slobodu. To je nešto što je činilo taj narod, a takav duh i ja posjedujem. Sve su to ljudi koji su „ispekli“ svoje živote, puno toga su prošli, puno toga ih je, prije svega, tužnog a malo i ružnog snašlo u životu. To tužno i ta muka najbolje izgrađuju čovjeka. Sve se to odražava na njihovom licu, na njihovim karakterima i to je meni jako likovno zanimljivo. Ja sam od onih umjetnika koji baštine crteže. Meni je crtež nešto osnovno. Crtanje je neka suština i ja to gajim i njegujem “, istakao je autor izložbe Naod Zorić.


Vojislav Jovanović, direktor Moderne galerije u Valjevu, ovom prilikom istakao je da je Naod Zorić čovjek koji ostavlja dubok trag ne samo u crnogorskom, nego i u slikarstvu cijelog Balkana.


„Ovo je čovek koji iza sebe ostavlja slike koje će sigurno svoju pravu vrednost dostići u nekim budućim vremenima, kao i njegovi prethodnici u sličnom opusu – Dado Đurić , Uroš Tošković i ostali koji su ovakvu vrstu slikarstva negovali. Moderna galerija Valjevo je jedna od institucija na tlu nekadašnje Jugoslavije koja takvu vrstu slikarstva neguje i čuva, a granice joj nisu bitne“, naveo je Jovanović.


Organizator i selektor kolonije Dražen Milić rekao je da je na ovogodišnjoj likovnoj koloniji „Kolo“ učestvovalo je 16 autora iz zemlje i regiona.


„Nadam se da će umjetnici za ovih sedam dana ,koliko borave u Trebinju, biti inspirisani Trebinjem i Hercegovinom i da će ostaviti vrijedna djela ovoj instituciji“, kazao je Milić.


Koloniju i izložbu svečano je otvorila Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu, sport, porodicu i obrazovanje.


U četvrtak, 10. juna, u okviru kolonije, na platou Kulturnog centra Trebinje održaće se humanitarna aukcija slika sa početkom u 19 časova.


Šestu Međunarodnu umjetničku koloniju „Kolo“ organizovalo je Udruženje umjetnika ove kolonije u saradnji sa Kulturnim centrom Trebinje.


Kolonija se odvija se u okviru manifestacije Trebinjsko kulturno ljeto, pod pokroviteljstvom Grada Trebinja.


 


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?