Ambasada SAD i OEBS: HERCEGOVAČKI VJERSKI POGLAVARI ZASLUŽUJU POHVALE ZA HRABROST


RS i BiH | 11.06.2021

Ambasada SAD u BiH i Misija OEBS u BiH pozdravljaju sastanak vjerskih lidera Hercegovine – biskupa mostarsko-duvanjskog Petra Palića, muftije mostarskog, Salema ef. Dedovića i vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija.


Kako je navedeno u saopštenju Ambasada SAD i Misija OEBS u BiH prepoznaju ulogu vjerskih zajednica u promociji mira, pomirenja  međusobnog razumijevanja. 


"Međureligijski dijalog u Hercegovini će umnogome koristiti Gradu Mostaru i cijeloj zemlji. Nadamo se da će današnji sastanak biti uvod u još mnoge plodotvorne razgovore između mostarskih vjerskih poglavara", dodaje se u saopštenju.


Kako se navodi, ovakvi zajednički sastanci snažan su signal sljedbenicima ovih religija da vrijedi raditi na miru i pomirenju.  


"Sjedinjene Države i Misija OEBS u BiH čvrsto vjeruju da je baš ovo poruka potrebna građanima Mostara i cijele BiH. Hercegovački vjerski poglavari zaslužuju pohvale za pokazanu hrabrost, dijalog i vodeće napore na pomirenju. Apelujemo na političke lidere u Mostaru i širom BiH da češće sa vjerskim liderima rade na rješavanju pitanja koja predstavljaju problem za vjerske zajednice i vjernike koje one predstavljaju", zaključuje se u saopštenju.


 


 


NN


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?