OTVOREN DRUGI SAJAM HERCEGOVAČKIH PROIZVODA


Ekonomija | 19.06.2021

U Dučićevoj ulici danas je otvoren 2. Festival hercegovačkih proizvoda „Herceg fest 2021“.


Tokom dva sajamska dana, građanima Trebinja, njihovim gostima i turstima svoju ponudu danas i sutra predstaviće 24 izlagača – kooperanta “Hercegovačke kuće”, mahom proizvođači tradicionalnih, autohtonih hercegovačkih proizvoda poput vina, rakije, meda, sireva, suhomesnatih proizvoda i ostalih proizvoda iz kućne radinosti.


Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u BiH Staša Košarac rekao je da je ovo rezultat dobre politike gradskih struktura vlasti i ljudi koji se bave primarnom proizvodnjom, te da je ovo najbolja manifestacija da se pokaže šta se zajednički može uraditi.


Košarac je istakao da je veoma važno obezbijediti tržište za proizvode koji su proizvedeni u Republici Srpskoj, kako u BiH i na spoljnotrgovinskom planu, te da ga raduju iskoraci Agrarnog fonda i grada kada je riječ o konceptu Hercegovačke kuće.


"Trebinje definitivno postaje sajamski grad i to je jedan od epiteta koji u narednom periodu treba da krasi Trebinje", naveo je Košarac.


Košarac je dodao da su ovdje vidljivi napori grada Trebinja i institucija Republike Srpske, ministarstva poljoprivrede, te napomenuo da i zajednički nivo ima svoju ulogu da se obezbijedi podrška organizaciji ovakvih sajmova.


"Treba da zajedno afirmišemo van granica Srpske i BiH ono što ima Hercegovina, Krajina, Semberija, Romanija i drugi krajevi FBiH i da pokušamo naći najbolji način da geografski zaštitimo određene proizvode i to će biti sljedeći korak na kojima ćemo raditi", rekao je Košarac.


Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda je istakao drugi festival hercegovačkih proizvoda rezervisan samo za proizvođače koji imaju kooperantski ugovor sa Agrarnim fondom, odnosno čiji se proizvodi već nalaze na policama „Hercegovačke kuće“ i koji su prikazali gastronomsku raskoš Hercegovine.


„Izlagači su danas prikazali gastronomsku raskoš Hercegovine. Željeli smo da turistima kojih je svaki dan više u Trebinju prikažemo što veći broj naših tradicionalnih proizvoda i sve ono što mogu da kupe u `Hercegovačkoj kući`", rekao je Dutina.


On je dodao da proizvođači u "Hercegovačkoj kući" svakim danom imaju neki novi proizvod da ponude, te da je sa početnih 180 artikala broj proizvoda povećan na više od 1.000 artikala.


"Raduje i to da je 10 odsto naših kooperanata započelo sopstveni bizis i samostalno se kreću na tržištu i što je cilj osivanja `Herecgovačke kuće`, jačanje malih poljoprivrednih proizvođača i podrška da nađu svoje mjesto na tržištu", istakao je Dutina.


Jedan od izlagača na Herceg festu je i Vanja Gudelj,predstavnik gazdinstva „Gudelj“ koji se bave proizvodnjom likera, džemova i slatkog, a njihovi proizvodi se mogu naći i u Hercegovačkoj kući.


„Prvi put smo na sajmu hercegovačkih proizvoda i ovakav vid promocije proizvoda nam znači mnogo radi lakše prepoznatljivosti naših proizvoda kod potencijalnih kupaca“, navela je Gudelj.


Sajam u Dučićevoj ulici biće otvoren do večeras do 20 časova i sutra od 10 do 14 časova.


Organizatori su Grad Trebinje, Agrarni fond, „Hercegovačka kuća“, Turistička organizacija grada Trebinja i Turistička organizacija RS.


 


 


 


rt


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?