TREBINJE I OVE GODINE UGOSTILO DJECU SA KOSOVA I METOHIJE


Trebinje | 12.06.2021

Djeca sa Kosova i Metohije, njih 46-oro iz mjesta Laplje Selo, Orahovac i Velika Hoča, doputovala su večeras u Trebinje, a doček su im priredili predstavnici Gradske uprave i porodice kod kojih će boraviti narednih sedam dana.


Posjeta je organizovana je u okviru projekta „Spojimo djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske“, koji realizuje Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji, a u kojem Grad Trebinje učestvuje - već deveti put.


Gradonačelnik Mirko Ćurić zahvalio je svojim sugrađanima koji su i ove godine uprkos složenim okolnostima odlučili da ugoste djecu sa Kosova i Metohije u svojim domovima.


„Velika je to odgovornost, tim prije što pandemija još nije iza nas. Grad Trebinje je s druge strane preuzeo obavezu da organizuje i poveže porodice i da sva djeca koja dođu budu sigurno smještena. Cilj je da se povežu djeca – i da te uspostavljene veze prerastu u prijateljstvo“, kazao je Ćurić.


Ćurić ističe da je lično imao priliku da se uvjeri koliko je težak život naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji. Ovo što Trebinje čini za njihovu djecu, dodaje on, samo je jedan mali gest kako bi im makar na kratko uljepšao svakodnevnicu. Nada da će im boravak u Trebinju ostati trajno u lijepom sjećanju.


„Svaka čast tim ljudima i veliko hvala što uprkos svemu opstaju na tim prostorima, u veoma teškoj situaciji, posebno u enklavama gdje se i dalje vrši pritisak na njih i gdje su brojni problemi još prisutni. Moramo pokazati da smo zajedno i da smo složni jer jedino tako kao narod možemo da opstanemo“, poručio je Ćurić.


Nadležno gradsko odjeljenje i ove godine je pripremilo sadržajan program boravka djece sa Kosova i Metohije u našem gradu.


„Svaki dan imaće neki izlet. Obići će sve naše manastire. Samo za njih će ansambl Kulturne scene 'Male stvari' odigrati predstavu, a posjetiće i jednu filmsku projekciju u bioskopu. Jedan dan će provesti u Gradu sunca, takođe i u našem adernalin parku na Ublima. Planirano je da jedan dan provedu sa srpskom djecom u Mostaru i posjete manastir Žitomislić. Cijelo vrijeme će sa njima biti i naši mališani iz Trebinja“, kaže Slađana Skočajić, vd. načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje u trebinjskoj Gradskoj upravi.


Posebno je zahvalna sugrađanima, koji su se - kako ističe - za svega dva dana organizovali i odazvali pozivu da prime djecu sa Kosova.


Dragica Drapić, pored svoje dvoje djece, odlučila je da ugosti još šestoro mališana sa Kosova i Metohije.


Nije joj to, kaže, novo iskustvo jer je kao sportista na takmičenjima često boravila kod drugih porodica, kao što su i drugi boravili kod njene.


„Tako da i danas imam razna prijateljstva, prava porodična prijateljstva, sklopljana upravo na taj način. Baš me obradovalo kada sam saznala da dolaze djeca sa Kosova i Metohije, jer ranije nisam imala priliku da ih ugostim“, kaže Dragica.


Mališani sa Kosova i Metohije boraviće u Trebinju do nedjelje, 27. juna, kada je planiran povratak kući.


 


 


 


RT


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?