"FESTIVAL FESTIVALA" VRAĆA SE U TREBINJE


Najave | 13.07.2021

 Ovogodišnji 64. "Festival festivala", na kome, po višedecenijskoj tradiciji, nastupaju najbolja dramska amaterska pozorišta iz bivše Jugosavije, održaće se u Trebinju od 24. do 30. jula.


Nakon prošlogodišnje pauze zbog epidemiološke situacije, na festivalu u Trebinju će ove godine, kako je potvrdila Slađana Skočajić, načelnica Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje, biti izvedeno šest takmičarskih i jedna revijalna predstava.


"Otvaranje je 24. jula predstavom bjelopoljskog pozorišta 'Vlast i njena opozicija', u nedjelju, 25. jula je Dis - Pozorište mladih Banjaluka sa predstavom 'Mali Agaton', zatim u ponedjeljak, 26. jula, na repertoaru je predstava 'Policajci' Gradskog pozorišta Bečej, a u utorak, 27. jula, nastupa Teatar pri Domu kulture 'Ivan Mazov Klime' Kavadarci sa predstavom 'Ne igraj na Engleze'. U srijedu, 28. jula, nastupa Gradsko pozorište Trebinje s predstavom ART, a u četvrtak, 29. jula, Trsteničko pozorište s predstavom 'Pomorandžina kora', čime se završava takmičarski dio", kazala je Skočajićeva.


Ona dodaje da u petak, 30. jula, nastupa profesionalno pozorište iz Gračanice, koje izvodi predstavu "Jedini put" i ona nije takmičarska, a kao i svake godine do sada, festival će sadržati i bogat prateći program.


Ispred Turističkog info centra svako od učesnika će imati prezentaciju u trajanju od deset minuta, kojom će predstaviti svoj grad ili pozorište, a takođe će biti muzički par iz Banjaluke, te tradicionalna kreativna trodnevna radionica sa zanimljivom temom "Produkcija pozorišne predstave".


Osim toga, planirane su brojne aktivnosti, poput izložbe u Muzeju Hercegovine "Fotografije kao svedoci o trajanju legend Olivere Marković" koju 24. jula organizuje Muzej pozorišne umetnosti Srbije, 25. jula je promocija drugog dopunjenog izdanja knjige "Anegdote i crtice iz pozorišnog života" koju je priredio teatrolog Milovan Zdravković, a 26. jula je promocija knjige Željka Hubača zaboravljena srpska heroina "Čučuk Stana", 27. jula promocija izdavačke djelatnosti Srpskog narodnog pozorišta koju predstavlja dr Zoran Đerić.


Petog festivalskog dana, 28. jula je Javna tribina "Kulturnoumetnički amaterizam regiona Balkana – izazovi i perspektive amaterskih pozorišta", a govornik je Maša Vukanović, kustos Republičkog zavoda za kulturni razvitak Srbije, 29. jula je pauza, a 30. jula u završnici festivala biće redovna izložba Foto kino kluba Trebinje.


Skočajićeva je dodala da se sve predstave, koje će se izvoditi na ovogodišnjem festivalu, bave aktuelnim temama i da su to provjerene predstave sa renomiranim ansamblima.


Stručni žiri ove godine čine Božidar Zečević, predsjednik, Radenka Ševa, glumica i Spasoje Ž. Milovanović, pisac i direktor Narodnog pozorišta u Nišu.


Voditelj okruglog stola biće Željko Hubač, a žiri publike čine Slađana Skočajić, Ratomir Mijanović, Jelena Prtilo, Vedrana Jokanović i Dragan Živanić.


Zbog poštovanja epidemiloških mjera broj mjesta u pozorišnoj sali biće ograničen, pa će od ukupno 300 mjesta, 150 biti namijenjeno za publiku.


 


 


 


 


nn


 


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?