Reklame i znakovi u Trebinju biće ispisani Dučićevim rukopisom


Trebinje | 14.07.2021

 Trebinje će ubuduće unifikovati reklame i druge javne oznake na području grada koje obuhvataju znakove turističke signalizacije, reklamna tijela na radnjama i table za označavanje ulica i kućnih brojeva, za šta je Gradska uprava raspisala i konkurs za izradu idejnog rješenja u naredna tri mjeseca.


Zainteresovani dizajneri bi u tom periodu trebalo da osmisle i ponude kvalitetne autentične trebinjske prijedloge, sa posebnim vrstama slovnih karaktera za javne oznake za koje je kao obrazac odabran rukopis najznamenitijeg Trebinjca, pjesnika Jovana Dučića, iz njegovih originalnih bilješki.


Na ovaj će se način, kako pojašnjavaju u Odjeljenju za prostorno uređenje Gradske uprave, Trebinje odužiti pjesniku koji je cijeli svoj život nastojao da podigne nivo urbaniteta u svome rodnom mjestu i koji je svojim poklonima uveliko zaslužan za današnji izgled užeg gradskog jezgra, pa je ovaj projekat svojevrsna obaveza grada prema vlastitom kulturno-istorijskom i arhitektonskom nasljeđu, tim prije što je istorijsko gradsko područje proglašeno nacionalnim spomenikom BiH.


"Projektom su obuhvaćeni znakovi turističke signalizacije, reklamna tijela, označne table ulica i kućnih brojeva, a sve to se planira standardizovati. Konkursom se predviđa i digitalizacija pisane zaostavštine Jovana Dučića, na bazi originalnih rukopisa, i to bi bio autentičan element na svim predmetnim objektima i svojevrstan zaštitni znak u stvaranju novog vizuelnog identiteta našega grada", kaže Slađana Prcović iz nadležnog gradskog odjeljenja.


Predložena idejna rješenja moraju da sadrže sve elemente - od dizajna fonta i piktograma za reklamna tijela radnji, preko izgleda javnih oznaka i specifikacije materijala od kojih su građene, do načina na koji će biti pričvršćene na objekte.


Standardizovanje predviđa i tri različita tipa javnih oznaka, prema kulturno-istorijskim specifičnostima prostornih cjelina na kojima će se nalaziti, u prostornoj zoni iz turskog perioda koju čini uglavnom prostor unutar zidina Starog grada, austrougarskog perioda, koju čine javne površine i većina javnih objekata u centralnoj zoni, te prostorna cjelina ostalog urbanog područja, uglavnom sa naseljima nastalim nakon Drugog svjetskog rata.


Glavni postavljeni zadatak je da rješenja moraju biti prepoznatljiva i prihvaćena od strane građana i posjetilaca s aspekta kulturno-istorijske specifičnosti samog mjesta, gdje će u početnoj fazi biti obuhvaćene uže gradske zone, a vodiće se i računa o tome da se vlasnicima radnji obezbijedi dovoljno vremena za zamjenu svojih reklamnih tijela.


Za one poslovne prostore i firme koje imaju posebno brendirane logotipe konkursom je predviđeno i usklađivanja prostora za brendirani logotip sa kompozicijom kompletnog dizajna reklamnog tijela, a postojaće i mogućnosti subvencionisanja izrade i zamjene reklamnih tijela, kako bi teret troškova za fizička i pravna lica bio manji.


 


 


nn

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?