PROJEKAT PRVE ŽENSKE POLJOPRIVREDNE ZADRUGE, POSAĐENO 160 SADNICA SMOKVE


Ekonomija | 22.07.2021

U okviru projekta prve ženske poljoprivredne zadruge "Smokvica" u Hercegovini, koja je formirana pri "Ženskom centru" iz Trebinja, posađeno je 160 sadnica smokve, autohtone vrste sušilica, na plantaži u selu Mesari.


Dosadašnja vrijednost projekta, koji se izvodi po fazama, iznosi oko 120.000 maraka, a realizaciju su pomogli Vlada RS, resorno ministarstvo, grad Trebinje, fondacije "Trag", OAK i "Help" te Ambasada Češke u BiH, Džender centar Vlade RS i Evropska unija.


Direktorica "Ženskog centra" Trebinje Ljiljana Čičković istakla je da će se smokve podizati i obrađivati na organski način te da će pored smokava na ovom terenu nići i plantaža autohtonog hercegovačkog kupusa, takozvanog raštana, čije su organsko sjeme takođe sami proizveli.


"Parcela je veličine od oko devet hektara, tako da na istom području planiramo posaditi i organski raštan, sa glavnim ciljem da podržimo žene iz reda ranjivih kategorija, kao i mlade ljude, tako što ćemo im omogućiti zaposlenje na ovim plantažama", objasnila je Čičkovićeva.


Sadnji smokava je, zajedno sa brojnim zvanicama, prisustvovala i ambasadorka Republike Češke u BiH Ivana Hlavsova, napominjući da njena zemlja mnogo ulaže u razvojne projekte na cijeloj teritoriji BiH.


 


NN