Gorka komedija za početak pozorišne smotre u Trebinju


Kultura | 24.07.2021

Gorka komedija za početak pozorišne smotre u Trebinju


 


 Predstavom "Vlast i njena opozicija", u izvođenju pozorišta iz Bijelog Polja, u Trebinju je u subotu naveče počeo 64. Festival festivala - smotra najbolje produkcije u pozorišnom amaterizmu regiona.


Adaptaciju i režiju komada Nebojše Romčevića potpusuje Zoran Rakočević, a izveo ga je iskusni šestočlani ansambl pozorišnih amatera iz Bijelog Polja.


Bjelopoljci su, kako je rečeno nakon predstave, izveli gorku komediju naših dana, osjenčenih posrnulim vrijednostima, nikad završenom tranzicijom i simulacijama boljitka, a na sceni se prikazuje sudbina prosječne porodice intelektualaca koji prodaju ideale zarad društvenog statusa, a time i naklonosti njihove kćerke, da bi u toj igri izgubili sve, pa i posljednje uporište - dostojanstvo.


U ime grada domaćina i Umjetničkog savjeta festival je otvorio Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, poželjevši ansamblima dobrodošlicu na trebinjske pozorišne daske, koje, kako je rekao, okupljaju zaljubljenike u pozorište iz cijelog regiona još od 1972. godine.


"Ovaj festival za nas nije samo izuzetan kulturni događaj, gdje se susrećemo sa najuspješnijim pozorišnim ostvarenjima, nego i jedinstvena prilika da međusobno razvijamo nova i produbljujemo stara prijateljstva i da se u stvaralačkoj atmosferi odmjeravamo i radujemo tuđem iskoraku naprijed", kazao je Ćurić.


Uoči svečanog otvaranja, a u okviru pratećeg programa festivala, u galeriji Kulturnog centra priređena je izložba Muzeja pozorišne umjetnosti Srbije "Fotografije kao svedoci o trajanju, Legende - Olivera Marković", što je bila prilika i da se potpiše sporazum o saradnji ove muzejske ustanove sa Muzejom Hercegovine Trebinje.


Druge večeri festivala na sceni Kulturnog centra trebalo je da nastupe predstavnici Sjeverne Makedonije - Teatar pri Domu kulture "Ivan Mazov - Klime" iz Kavadaraca, sa predstavom "Ne kladi se na Engleze", po tekstu Vladimira Đurđevića, a u režiji Dimeta Kocevskog.


 


nn