OTVOREN 60. SABOR TRUBAČA U GUČI


Kultura | 13.08.2021

Uz zvuke himne "Sa Ovčara i Kablara" i uz prangije danas je otvoren 60. Sabor trubača u Guči, odnosno Dragačevski sabor trubača.


Saborsku zastavu kod Spomenika trubaču podigao je domaćin ovogodišnje manifestacije predsjednik Matice srpske Dragan Stanić. Stanić, koji je rođen u Dragačevu poželio je da Sabor još živi i okuplja ljubitelje trube.


Okupljenima se obratio i muzički urednik ovog Sabora, trubač Dejan Petrović, majstor trube. Uz ovacije, Petrović je kazao da je rado prihvatio ulogu urednika i posvetio je svom ocu, Mići Petroviću, koji je takođe bio trubač.


Sabor trubača u Guči trajaće naredna tri dana uz poštovanje mjera, pa tako saboraši na više punktova ka Guči moraju pokazati da su vakcinisani, preležali koronu, ili će biti testirani na licu mjesta.


Kako navodi naša reporterka na licu mjesta, u Guči se redovno kontrolišu svi objekti, a već su napisane i prve kazne za nenošenje maske u zatvorenom prostoru.


Zahvaljujući toj tradicionalnoj festivalskoj manifestaciji i jedinstvenoj smotri trube, Guča je postala poznata u cijelom svijetu.


Finalno takmičenje trubačkih orkestara biće održano u nedjelju u 15 sati.


Svoja vrata danas je otvorio i Muzej trube, u kojem će posjetioci u narednim danima moći da vide najstarije sačuvane trube u Srbiji.


Izložena i je i bogata tradicija Sabora duga već 60 godina.


Izložene su i slike Udruženja samoukih slikara i vajara, čiji je osnivač Nikola Stojić i sam bio osnivač Sabora trubača.


Na Saboru je dosta i Hercegovaca koji vole zvuk trube, a među njima je i Nebac koji ne preskače Dragačevski sabor