PLANINARSKI DOM NADOMAK TREBINJA VEĆ PRIVUKAO TURISTE


Trebinje | 10.09.2021

Planinarski dom na izletištu Ubla nadomak Trebinja u potpunosti je renoviran, a na spratu doma su urađeni i smještajni kapaciteti, zahvaljujući projektu „Aktivni odmor – razvoj turističkih potencijala Trebinja“ vrijednom 65.000 КM, koji su realizovali Grad Trebinje u partnerstvu sa Planinarskim društvom „Vučji zub“ Trebinje i Fondacijom „Helvetas-Moja Budućnost“.


“Kroz ovaj projekat su urađene spavaone sa 24 kreveta, ali je realizovana i obuka 14 planinarskih vodiča, a cjelokopne aktivnosti se dovršavaju izgradnjom eko – septika, kako bismo dobili i mokre čvorove”, objasnio je Igor Škero, predsjednik Planinarskog društva “Vučki zub” koje gzduje domom na Ublima.


Napominjući da je na ovaj način planinski masiv Orjen po prvi put dobio funkcionalan dom, Škero nastavlja da se sve radi etapno, te da očekuju da se sve završi za par godina, kada će dom raspolagati sa 60 ležaja, ali će se za pola godine oko doma uraditi i vještačka stijena za penjanje i instalirati niz drugih rekvizita i sadržaja za djecu, a cijelom planinom će biti postavljeni i putokazi.


“Planinari cijelog regiona se odavno raspituju za ovaj projekat, tako da već dva naredna vikenda imamo rezervisana kada su u pitanju smještajni kapaciteti”, dodaje Škero.


Renovirani dom na Ublima je obišao i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić koji kaže da je ovaj projekat u stvari kruna ove turističke sezone koja je inače rekordna.


“Iako smo ove godine zabilježili rekordan, rekao bih i istorijski broj gostiju u Trebinju, nadamo se da će ih u narednom period biti još više i upravo ovakvi projekti će doprinijeti i u smislu smještajnih kapaciteta i novih sadržaja u planinskom turizmu”, kazao je Ćurić.


Sretan je, kako kaže, što turisti u Trebinje dolaze, osim zbog lijepe klime i blizine mora, i zbog planinarskog turizma u kome će sada imati i smještajne kapacitete.


Zahvalivši se i Fondaciji Helvetas koja je imala razumijevanja za ovaj projekat, Ćurić ističe da će gradska uprava i ubuduće podržavati ovakve poslove i sarađivati i sa Turističkom organizacijom i svim drugim udruženjima koja rade za napredak grada.


“Samo zajedničkim radom možemo ići naprijed, a naša je želja samo napredak, prvenstveno naše djece i omladine kojim Ubla postaju sve atraktivnija da manje vremena provode na društvenim mrežama, a više družeći se u prirodi”, istakao je Ćurić.


Pored činjenice da su turisti rezervisali sve smještajne kapacitete u septembru, pa su i sadržaji na Ublima rezervisani, gradonačelnik je izrazio nadu da će tako biti i u oktobru, a Ubla će prošriti sezonu i na zimsku varijantu turizma, dok će se Grad Trebinje, ukoliko to dozvoli epidemiološka situacija, vratiti organizaciji novogodišnjih turističkih sadržaja.


Podsjećamo, u ljeto prošle godine osposobljeno je prizemlje i uslužni dio Planinarskog doma na Ublima.