Ministar Jujić i gradonačelnik Ćurić: Zaživio projekat "E-beba" i u Trebinju


Dešavanja | 11.09.2021

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić sastala se danas sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem, a tema sastanka je bio projekat „E-beba“, odnosno elektronskom prijavom rođenja djeteta, mnogo brže se dolazi do prvog izvoda iz matične knjige rođenih i uvjerenja o državljanstvu za novorođenče.


Jujić je rekla da su to dva dokumenta neophodna za ostvarivanje drugih prava u Republici Srpskoj.


„Glavna tema razgovora sa Ćurićem bio je projekat "E-beba" jer Bolnica Trebinje u svom sastavu ima porodilište koje je uvezano elektronskim putem sa matičnom službom i ostalim institucijama. Nakon rođenja djeteta, podaci koje o njemu unese medicinski radnik elektronski prosljeđuje matičnoj službi, a potom Ministarstvu unutrašnjih poslova radi određivanja matičnog broja. Zatim se ponovo šalju u matičnu službu, gdje se izrađuje izvod iz matične knjige rođenih i uvjerenje o državljanstvu za novorođenče, koji se šalju na adresu roditelja“, navela je Jujić.


Ona je pohvalila rad zaposlenih u Gradskoj upravi Trebinje, posebno rad matičara.


„Posebna pohvala za matičare u Trebinju, jer je kod njih stepen verifikacije 98 odsto, a to znači da su sve do sada evidentirane podatke iz matičnih knjiga prenijeli u centralnu bazu matičnih knjiga“, rekla je Jujić.


Ćurić je zahvalio na posjeti ministarki Jujić i dodao da im cilj da se poboljšaju uslovi rada svih zaposlenih.


„U toku su izmjene nekih zakona koji se tiču lokalne samouprave i smatram da svi treba da učestvujemo u tome, kako bi se utvrdilo šta se može unaprijediti i gdje se mogu poboljšati uslovi za rad, i u Trebinju i širom Republike Srpske“, istakao je Ćurić.


Nakon izjava, ministarka Jujić i gradonačelnik Trebinja posjetili su vakcinalni punkt u Higijensko-epidemiološkoj službi Trebinja u Dječijem dispanzeru.


 


 


 


RT