POŽAR KOD TREBINJA GASE NOSEĆI VODU NA KONJIMA


Dešavanja | 13.09.2021

Požar koji je u petak veče izazvao udar groma u brdu iznad popovopoljskog sela Staro Slano proširio se u nekoliko krakova i već tri dana predstavlja ozbiljan problem vatrogascima i mještanima nekoliko sela regija Popovo polje i Trebinjska brda.


“Gašenje najviše otežava nepristupačan teren, pa možemo djelovati samo tamo gdje je urgentno i to noseći vodu u naprtnjačama ili na konjima na kojim u rejonu Trebinjskih brda mještani gone vodu”, rekao je danas za “Nezavisne” komandir Vatrogasne jedinice Trebinje Zdravko Kašiković koji je na terenu na Trebinjskim brdima.


Napominjući da je u petak veče, nakon udara groma, vatra najprije krenula da se širi u dva pravca i to prema selu Staro Slano i prema višim nadmorskim visina u rejon Trebinjskih brda, Kašiković kaže da se, nakon napora vatrogasaca da je presijeku, ona samo širila u više krakova.


“Mi smo požar presijekli iznad sela Staro Slano da ne bi ugrozio kuće, ali se onda vatra proširila još u dva dodatna kraka, lijevo prema selu Lug i desno prema selu Kočela, dok se istovremeno na Trebinjskim brdima počela jednim krakom spuštati prema Trebinju, a drugim je plamen nastavio prema selu Jabuka, gdje je sada najgora situacija”, nastavlja Kašiković.


Vatra se svih ovih dana smirivala u kasnim noćnim i prijepodnevnim satima, ali svakog popodneva je raspiruje vjetar, tako da vatrogasci i malobrojni mještani ne mogu puno da utiču, pa se konačno saniranje požara može očekivati jedino uz pomoć ozbiljnih padavina.


Mještani vatrogascima pomažu koliko mogu, ali su malobrojni jer su naročito sela u Trebinjskim brdima odavno opustjela, a opožareni tereni su uglavnom nepristupačni, dok malo koristi imaju i od seoskih čartnja za vodu koje su poprilično prazne zbog suša.


Vatrogasci ističi da neće dopustiti da vatra zaprijeti objektima, iako je požarna linija dugačka između pet i šest kilometara.


 


 


NN