Prikazan dokumentarni film „Djeca Trebinja“ o počecima košarke u Trebinju


Košarka | 15.09.2021

U organizaciji Društva prijatelja Trebinja u Kulturnom centru večeras je premijerno prikazan dokumentarni film "Djeca Trebinja", povodom jubileja 70 godina košarke u Trebinju.


Film donosi priču o istoriji košarke u Trebinju - od pokretnih drvenih koševa, DTV Partizana, Brekane, košarkaških olimpijada, do početaka, decenija razvoja i uspjeha košarkaškog kluba „Leotar“.


Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da Grad kroz školski sport i rad Sportskog društva "Leotar" podržava mlade sportiste, napomenuvši da su mladi baza, snaga i garancija kvaliteta i prepoznatljivog sportskog okruženja. 


"U sportskom okruženju Trebinja, među velikim brojem klubova, posebno mjesto kao veteran među klubovima zauzima Košarkaški klub 'Leotar'. Mora se odati počast za jubilej i pomenuti početke sa igrom na livadama, drvenim koševima, trebinjskim pravilima košarke", rekao je Ćurić  i podsjetio na neke od najznačajnijih datuma vezanih za košarku u Trebinju.


On je istakao da je danas Košarkaški klub "Leotar" premijerligaš i uvijek je na ponos gradu Trebinju, te zahvalio Društvu prijatelja Trebinja koji su organizatori ovog značajnog jubileja.


Mihajlo Tešanović, predsjednik Društva prijatelja Trebinja rekao je da je fokus filma bio na počecima košarke u Trebinju i na akterima tih početaka, ali da je film sveobuhvatan.


Prvi trener Košarkaškog kluba "Leotar" i osnivač kluba, Rade Aleksić, podsjetio je da su on i njegovi drugovi kao šesnaestogodišnjaci, pedesetih godina počeli da igraju košarku u Trebinju, istakavši da su bili samouci, ali da su igrali slobodno.


"Nismo imali pristup sali slobodan, pa bi za vrijeme časa odškrinuli prozor i uveče bi upadali kroz taj prozor i igrali košarku. Bili smo samouci, ali je to dobro, jer smo imali svoju košarku, igrali smo slobodno, a bez slobodne igre nema ljepote i nema uspjeha", naveo je Aleksić.


On je dodao da je trebinjski stil košarke ušao i u sportske udžbenike budući da takva sloboda igre nije nigdje postojala.


Autor dokumentarnog Filma "Djeca Trebinja" Nebojša Kolak istakao je da je film dokument o nastajanju košarke i Košarkaškog kluba "Leotar" u Trebinju, da je za potrebe filma snimljeno čak 18 sagovornika, među kojima su i košarkaške legende Milenko Savović i Predrag Danilović.


Kolak je dodao da je film uspio da rasvijetli brojne nepoznanice koje su vezane za početke košarke u Trebinju.


 


 


rt