TREBINJE DOBIJA KOMISIJU ZA USKLAĐIVANJE SAVREMENE I TRADICIONALNE ARHITEKTURE


Dešavanja | 24.09.2021

Grad Trebinje će formirati stručnu komisiju koja će gradskim vlastima dati doprinos u rješavanju tekućih i strateških problema koji se tiču prostornog i urbanističkog razvoja grada, zaključeno je na strčnom skupu, na kome su profesori sa Univerziteta u Beogradu i trebinjski stručnjaci razmatrali modele transformacije između savremene i tradicionalne arhitekture i urbanizma.


Članovi komisije će biti predstavnici Arhitektonskog fakulteta iz Beograda, predstavnici Grada Trebinja, ali i različiti profili eksperata, izvođača, planera, ekonomista iz samog grada.


Trebinje jeste specifična sredina koja odiše kulturnom i urbanitetom, pa će i cilj ove komisije biti da se kroz budući razvoj grada zadrže i čuvaju specifični identiteti i elementi, a da se sa druge strane grad razvija u pravom smeru i modernom smislu“, kazao je prof. dr Vladan Đokić, profesor Arhitektonskog fakulteta Beograd.


Napominjući da Trebinje postaje atraktivna lokacija za veliki broj investitira, prof. Đokić je naglasio da je zadatak buduće komisije upravo taj da kanališe njihove zahtjeve i usmjerava ih kako se ne bi realizovali neki programi koji naprosto nisu primjereni ovoj sredini i njenom identitetu.


Kaže da Trebinje, i pored razvoja koji je neizbježan, i urbanistički mora ostati milo i pitomo urbano mjesto, jer je neophodno napraviti balans između ekonomskog razvoja i potreba sa očuvanjem identiteta grada.


Prof. dr Vladimir Lojanica, dekan Arhitektonskog fakulteta Beograd, je napomenuo da će se raditi cjelokupna strategija kod buduće urbanizacije grada, sa kratkoročnim, srednjoročnim i dugoročnim ciljevima.


Sve te stvari treba da se rade jednovremeno, s tim da operativno najpre treba rešavati ono što je akutni problem, a u pozadini razmišljati o strategijama koje bi predvidele razvoj grada Trebinja u širem smislu i kroz neki dugoročniji period“, kazao dr Lojanica.


Vedran Furtula, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja, dodao je da upravo zbog sklada tradicionalne i moderne arhitekture grada pokrenuta inicijativa za formiranje Komisije sa jedinstvenim ciljem da bude revident strateških planskih dokumenta, prostorno planske dokumentacije, te detalja kao što su određeni projekti, ali i kod nekih sitnih intervencija.


Napominjući da se kroz rad ovog odjeljenja pokušavaju zaustaviti neke negativne tendencije u gradnji, pa je nedavno donesen i zoning plan izletišta Ubla, kako bi se zaštitio park prirode Orjen kojem pripada, ali su unificirana i rasvjetna tijela, te putokazi i napisi u Trebinju, ali, nakon formiranja ove komisije, slijedi sistemski rad.


Neke stvari nije više moguće ispraviti, ali smatramo da je ovakav korak ipak pravovremen, kako se ne bi u bližoj ili daljoj budućnosti dešavale anomalije“, kazao je Furtula, podsjetivši da je u izradi novi prostorni plan, a on podrazumijeva i infrastrukturne projekte kao što su aerodrom, Jadransko-jonska magistrala, gradske i vangradske obilaznice, solarne elektrane, nova bolnica i sl...


NN